140 let prostovoljnega gasilstva na Slovenskem

Objavljeno: 16. junija 2009

gasilci0.jpg
gasilci0.jpgV torek, 16. junija 2009, smo v sodelovanju s Slovenskim gasilskim muzejem dr. Branka Božiča v Metliki priredili Diskusijsko kavarno. V Metliki letos obeležujejo 140-letnico Prostovoljnega gasilskega društva Metlika in 140-letnico organiziranega delovanja gasilstva na Slovenskem.

Petra Planinc nam je v pogovoru z Mojco Perat predstavila splošen pregled delovanja gasilcev na Slovenskih tleh. Dejala je, da je v  Metliki leta 1869 graščak Josip Savinšek kot prvi na Slovenskem zasnoval organizirano mestno požarno obrambo.Dandanes pa je gasilstvo kot tako umeščeno v splošno reševalno službo, izvaja veliko različnih del in ne več samo tistih, na katere je bilo zgodovinsko vezano.

Gasilci tako prevzemajo različne naloge in pomagajo pri reševanju v prometnih nesrečah, pri razlitju nevarnih snovi, reševanju na vodi in iz vode ter sodelujejo pri reševanju ob naravnih in drugih nesrečah. Planinčeva je dejala, da bo potrebno še marsikaj narediti v povezovanju in zakonski opredelitvi med delovanjem državnih organov na področju gasilstva in prostovoljnimi gasilskimi društvi.

Petra Planinc je poudarila vlogo in pomembnost, da so različni gasilski predmeti hranjeni v osrednji gasilski muzejski hiši ter niso raztrešni v različnih zbirkah lokalnih društev. Popeljala nas je tudi po zbirki metliškega Slovenskega gasilskega muzeja dr. Branka Božiča.

 

{gallery}galerije/09/gasilci{/gallery}


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1