4. evropski socialni teden poudaril pomen zaupanja za skupno preživetje

Objavljeno: 19. aprila 2010

socioalni0.jpg

socioalni0.jpgKatoliški socialni inštitut v Nemškem mestecu Bad Honnef blizu Bonna je med 15. in 17. aprilom gostil četrti evropski socialni teden z naslovom New times. Which future do we choose?

Na tri osrednje teme: delo, socialna kohezija in vodenje, so spregovorili ugledni gostje, med drugim tudi bivši predsednik evropske komisije, Jacques Santer, evropski poslanci, strokovnjaki in voditelji vplivnih civilnodružbenih institucij.

Srečanje je predstavljalo neke vrste refleksijo delovanja tistih, ki so si v zadnjih nekaj desetletjih prizadevali za boljši svet na osnovi družbenega nauka Cerkve (politične stranke, civilna družba, sindikati, …) ter iskanje smernic za nadaljnje delo. Večkrat je bilo kritično izpostavljeno, da so na delovanje tovrstnih institucij v preteklosti preveč vplivale določene liberalne ideje. Premalo poudarjene so bile vrdnote kot so zaupanje, odgovornost, skupno dobro. Potrebno se je vrniti k izvirom in iz njih črpati, približati se »drugače nislečim« ter skupaj z njimi iskati rešitve, odgovorno ravnati kot voditelji, delodajalci, delojemalci, potrošniki, državljani.

»Družbena kohezija je kot lepilo, ki drži družbo skupaj. Temelji na mrežah, zaupanju in različnosti. Potrebno je priti skupaj. Določeni cilji so takšne narave, da jih posameznik ne more doseči, doseže jih lahko le skupnost,« je bilo med drugim izrečeno v Nemčiji.

Četrtega socialnega tedna sta se kot predstavnika Socialne akademije udeležila Robin Schweiger in Matej Cepin.

 
 
 
{gallery}galerije/10/socialni{/gallery} 


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1