4 koraki, ki čakajo Socialno akademijo v letu 2018

Objavljeno: 18. decembra 2017

V letu 2018 bo Socialna akademija vstopila že v 15. leto svojega delovanja. Obenem pa bo to tudi leto, ko bo svojo 10. izvedbo praznoval program Socialni teden.

December je najprimernejši čas za poglede nazaj in veselje nad opravljenim. Po drugi strani pa organizacija, ko začne intenzivno šteti svoje obletnice, morda pred seboj nima več najbolj jasne vizije in želje po spremembah. Zato se v tem prispevku raje ozrimo v Socialno akademijo in prihajajoče leto 2018.

Premierno objavljamo 4 najpomembnejše korake, ki Socialno akademijo čakajo v letu 2018. Korake, ki bodo naše poslanstvo, upamo, prestavili še v višjo prestavo.

1.     Selitev v nove prostore

Poslanstvo Socialne akademije je sestavljeno iz treh področij:


Pomagamo posameznikom, da pridobijo državljanske kompetence.
Krepimo skupine, da razvijajo inovativne družbene pobude.
Gradimo družbo, temelječo na človekovem dostojanstvu.


Za uresničevanje tega poslanstva je potrebno izpolnjevati tri prostorske zahteve. Ob širitvi dejavnosti potrebujemo najprej močan izobraževalni center z dvema učilnicama, razvit inkubator z več sobami za razvoj idej, od tega eno za razvoj multimedijskih produktov ter kakovostne prostore za izvajanje zagovorniških dejavnosti.

Prostori na Ulici Janeza Pavla II. 13, v katerih smo sedaj, počasi a vztrajno dobivajo nov namen in žal v njih dolgoročno ne bo več mogoče ostati. S hvaležnostjo za vso podporo, tako infrastrukturno kot tudi človeško, ki so nam jo nudili jezuiti, se bomo morali zato od njih slej ko prej posloviti. Namesto sedanjih 100 kvadratnih metrov tako načrtujemo selitev v vsaj dvakrat večje prostore. Podrobnosti zaenkrat še ne izdamo, obljubljamo pa, da jih bomo prav kmalu.

2.     Nova grafična podoba in stabilnejše komuniciranje

Ko sprašujemo različne ljudi o tem, kako vidijo Socialno akademijo, pogosto dobivamo zelo raznolike odgovore. Nekateri prepoznavajo predvsem njen Youtube kanal. Drugi so bili na izobraževanju ali dveh in jo prepoznavajo kot kredibilno izobraževalno institucijo. Tretji jo potiskajo v sfero svojega prostega časa, saj brez nje ne bi videli Romunije, Španije, Poljske … Četrti Socialno akademijo razumejo kot prostor razvoja inovativnih projektov in idej. Peti pa samo rečejo: »Ne vemo čisto točno, kaj počnete, ampak super ste!«

Tisti, ki smo notri, pa svoje poslanstvo dojemamo zelo preprosto. Krepiti posameznike, da se bodo povezovali, razvijali svoje ideje in gradili svet, temelječ na načelu človekovega dostojanstva. Od znotraj vse dejavnosti izgledajo povezane in med seboj dopolnjujoče. »Le zakaj tega ne znamo preprosto povedati tudi navzven?« se pogosto vprašamo.

Na ta izziv želimo tudi odgovoriti. S prenovljeno grafično podobo in komunikacijsko strategijo, ki bosta luč sveta ugledali še pred poletjem.

3.     Zagon izobraževalnega centra

Na Socialni akademiji poteka mnogo izobraževanj. Z nami se lahko naučiš vse od preprostih hobi dejavnosti pa do vrhunskih vodstvenih kompetenc. Vse prevečkrat pa se zgodi, da je vsako izobraževanje svoja zgodba. Izobraževanja bi lahko bila med seboj bolj povezana, bolje vključujejo druge organizacije in pisala večje zgodbe.

Glavni koraki, ki jih bomo storili v letu 2018 so tako povezovanje v konzorcije z drugimi podobnimi organizacijami, ki izvajajo izobraževanja, razvoj skupnih programov, večja skrb za kakovost programov in boljše merjenje učinkov naših izobraževanj.

In kaj bo to pomenilo za končnega uporabnika? Da bo veliko bolje kot sedaj vedel, kaj se lahko na Socialni akademiji nauči, da bo učna izkušnja še veliko bolj celostna in da bo imela prav ta učna izkušnja bistven pomen na njegovo nadaljnjo pot kot aktiven / odgovoren državljan.

4.     V ozadju pa … skupnost

Delo v nevladnih organizacijah, ki je za tiste, ki si zase upamo trditi, da sanjamo boljši svet, skoraj edina izbira, zna biti vendarle zelo naporna karierna pot. Ne le zato, ker Slovenija po vloženih finančnih sredstvih za nevladne organizacije caplja daleč na repu Evropske unije. Tudi zato, ker v obilici dela, ki temu sledi, pogosto prezremo pomen skupnosti in skupnostnega upravljanja.

Če Socialna akademija ne bo naša skupna, je ne bo! Zato je ena od štirh glavnih nalog tistih, ki se v njej trudimo prav ta, da iz organizacije še v večji meri ustvarimo skupnost. Tako tistih, ki na Socialno akademijo prihajamo dnevno, tistih, ki prihajate občasno, tistih, s katerimi se srečujemo samo na dogodkih in tudi tistih, ki vodite druge organizacije, pa si brez medorganizacijskega povezovanja prav tako ne predstavljate napredka.

Skupnosti želimo dati večjo moč pri naslavljanju aktualnih tematik, pa tudi pri upravljanju Socialne akademije. Le skupaj se bomo zmogli prebiti skozi vse čeri.

Nas čaka veliko dela?

Da in ne.

Da zato, ker smo si zastavili zelo ambiciozne cilje. In ker so vsi ti cilji samo za zraven – poleg rednih dejavnosti, h katerim smo obvezani.

Ne pa zato, ker čutimo tudi vašo podporo. Ker vemo, da ste po svojih močeh zraven. Ker pogosto začutimo, da želite k skupni zgodbi prispevati tisto najboljše, kar imate, četudi včasih še sami ne veste, kako boste zvozili.

Za pomoč – pa ne pomoč, za so-delovanje! Torej: za sodelovanje se priporočamo še naprej. Pišite mi na matej@socialna-akademija.si, če bi želeli prispevati k vsebinam ali prinesti kaj za v nove prostore.

Še naprej pa bomo veseli, če boste pripravljeni nakazati kakšno donacijo ali preusmeriti na Socialno akademijo svojih 0,5% dohodnine.

Hvala za vse in varne korake želim!

Matej Cepin
direktor

Tags: , , , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1