Odkrivanje novih svetov z Adriano

Objavljeno: 9. junija 2014

Za 2 meseca se nam je na Socialni akademiji na usposabljanju na delovnem mestu pridružila sicer že naša stara znanka Adriana Aleksić. Z Adriano smo sodelovali že neičkolikokrat, zato se zdi povsem domače, da bo to poletje pri nas še bolj prisotna. Na Socialni akademiji se je leta 2013 udeležila delavnice Ustvari film, nato pa nadaljevala z delom kot snemalka in montažerka.

Zaposlovali jo bodo večinoma projekti v multimedijskem centru. Njena osrednja naloga pa bo organizacija in izvedba počitniškega tabora Ustvari film. Zato je zanimivo, kaj se ji je o delavnici zapisalo potem, ko se je je udeležila sama.

“Konec marca 2013 sem se z dvema prijateljicama udeležila delavnice »Ustvari film«, ki ga je organizirala Socialna akademija. Za delavnico sem slišala že leto poprej, vendar sem se prijavila prepozno, zato sem si obljubila, da bom naslednje leto bolj pripravljena. In res. Delavnica je bila brezplačna, kar je razveselilo tako mene, kot tudi ostale udeležence. adri2Za znanja, ki sem jih pridobila na delavnici, sem neskončno hvaležna.

Delavnica je bila razdeljena na tri sklope, ki so jih vodili različnimi predavatelji. Vsak posebej je strokovnjak na svojem področju. Začeli smo z osnovami. Jernej Kastelec, režiser, nas je uvedel v osnove kadriranja, pisanja scenarija ter nam predstavil pravila filmskega jezika. Ko se je ta del končal, nas je prevzel Simon Gosnik, direktor fotografije. Z njim smo v praksi, skupaj s kamerami, poglobili znanja osvojena v prvem delu delavnice. Hkrati nas je poučil o svetlobi in o tehnični plati uporabe kamer. Sledilo je snemanje. Pri Socialni akademiji smo si izposodili opremo (kamere, mikrofone, zoom, boom, stative) in se podali v režijske vode. Vsaka skupina se je morala znajti po svoje. Sledil je tretji del delavnice: montaža posnetkov. Tu smo se srečali z Matjažem Fegušem, mojstrom montaže. V programu smo torej obdelovali zvočne in video posnetke in sestavljali film po korakih. Tu se šele vidi, kako zahtevno je ustvarjanje filma. Da si boste lažje predstavljali: me tri smo v primeru dialoga za 30 sekund filma porabile 4 ure montažnega dela! Vendar je vse skupaj slastno učenje in dobra praksa. adri1

Človek se uči, a rad pozabi, da osvojeno znanje ostane v njem. K sreči so me okoliščine zvabile k temu, da sem svoje novo znanje lahko znova uporabila. Nekega dne me vodja galerije Aksioma v Ljubljani mimogrede vprašal, če poleg fotografije, ki je smer mojega študija, še kaj snemam. Ker sem posnela svoj film, sem temu lahko pritrdila. Izkazalo se je, da je gospod iskal pomoč pri snemanjih otvoritev razstav in po nekajkratnih preizkusih sva se dogovorila za sodelovanje. Brez predhodnih izkušenj s snemanjem takšnega dela zagotovo ne bi znala opravljati. Ker Socialna akademija občasno pokriva konference, predavanja in pogovore, sem si želela snemati te dogodke in tako utrditi snemalno znanje tudi izven okvirjev naše delavnice. Kar sem kasneje že lahko navedla kot referenco v svojem življenjepisu in se tako pred kratkim potegovala za delovno mesto snemalca pri Pop tv. Dela žal nisem dobila, a sem se uvrstila v zadnji selekcijski krog, s čimer sem pravzaprav zadovoljna.

adri3To je šele moj začetek, pozdravljam nove priložnosti. Video me je tako prevzel, da občasno sodelujem pri video natečajih. Pred kratkim sem osvojila 3. mesto na natečaju video interpretacije pesmi Srečka Kosovela. To je bilo v sklopu festivala Dnevi vina in poezije na Ptuju. Z videom sem si prislužila zbirko pesmi Srečka Kosovela in dve vstopnici za termalni park Terme Ptuj.

Skratka, delavnica »Ustvari film« je bila enkratno zasnovana, saj smo vsi udeleženci na koncu posneli svoje prve kratke filme, ki predstavljajo naše zgodbe in so rezultat vztrajnega dela. Meni osebno pa je doprinesla še več: odkritje novega sveta, ki me bo popeljal v naslednje nove svetove. In za to sem iz srca hvaležna.”

Adriana Aleksić

Tags: , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1