Andrej Gosar: zgled izpred 100 let (VIDEO)

Objavljeno: 24. maja 2021

V sredo, 19. maja 2021, je na RTV Slovenija potekala oddaja Sveto in svet, posvečena slovenskemu politiku, delujočemu med obema svetovnima vojnama, dr. Andreju Gosarju.

Poleg dr. Janeza Juhanta in dr. Sreča Dragoša sem bil gost v oddaji tudi Matej Cepin s Socialne akademije, edini brez doktorskega naziva, vključno z g. Gosarjem, o katerem smo govorili.

Nepoznan

Dr. Gosar je malo znana zgodovinska osebnost. To niti ne preseneča, saj tukaj živeči prebivalci v večini nismo ponosni ne na zgodovino, ne na politiko in ne na krščanstvo (še posebej ne v obliki socialne in politične misli). Kaj šele na vse troje skupaj! Veliko bolj znan od Gosarja je nekaj let pred njim delujoči Janez Evangelist Krek, a obdobje pred prvo svetovno vojno, v katerem je deloval Krek, je vseeno nekaj drugega.

Krščanstvo in sociala

Krščanstvo in socialna drža v slovenskem (predvsem medijskem) prostoru ne gresta prav dobro skupaj. Pa čeprav naj bi bila prav ljubezen do bližnjega (in politika kot ena najvišjih oblik le-te) nekaj najbolj naravnega, kot poudarja tudi papež Frančišek v okrožnici Vsi smo bratje.

Še vedno se spominjam začudenja kolega izpred nekaj let, ko sva šla v tujino na srečanje sindikatov in predstavnikov delavskih organizacij s krščanskim svetovnim nazorom. Kako nenavadno je bilo to zanj, ki je bil na takšnem srečanju prvič!

No, med obema svetovnima vojnama je bilo vseeno nekoliko drugače. Osnova je bila boljša, saj vse, kar je bilo socialnega, ni že v štartu dišalo po socializmu, ki pa je preganjal tiste, ki so priznavali Kristusa kot odrešenika. Pa vendar je združevanje teh dveh drž, sociale in krščanstva, tudi Gosarja veliko stalo. Ko je nastopila druga svetovna vojna, zanj namreč ni bil več sprejemljiv ne mainstream takratne SLS, kakor se je postavil, ne krščanski socialisti, ki so po njegovem preveč kolaborirali s komunisti. V vojni in povojnih razmerah, kakršne so vladale, pa, vemo: ali si na eni ali na drugi strani. Za sredino ni prostora.

Zgled

Če želite izvedeti več o samem liku in delu dr. Gosarja si oglejte dokumentarec Jerneja Kastelca z naslovom Andrej Gosar: mislec v prelomnih časih ali pa oddajo Sveto in svet, ki je govorila o njem.

Zagotavljam vam: če vas te stvari vsaj nekoliko zanimajo, boste izvedeli veliko navdihujočega za svoje družbeno delovanje.

Sam pa sem ob koncu oddaje povzel tri točke, v katerih je zame dr. Andrej Gosar izjemen navdih:

  • neprestana intelektualna rast in razvoj, poslušanje, razmišljanje,
  • aktivno državljanstvo, stalno pobudništvo in proaktivnost ter
  • velika družina (imel je namreč kar 8 otrok in vse je vzgojil v pokončne ljudi).

Imam mnogo znancev in prijateljev, ki pravijo, da so vse tri točke za eno življenje preveč. Sam pa trdno verjamem, da so možne oz. da so na nek način celo dolžnost večine med nami.

Matej Cepin

Blog je osebno mnenje avtorja in ne mnenja organizacije, Socialne akademije.

Fotografija na naslovnici je vzeta iz oddaje Sveto in svet, o kateri med drugim govori prispevek.

Tags: , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1