Blog kot provokacija

Objavljeno: 26. januarja 2015

Blog Mateja Cepina je nastal kot provokacija na prezrtost mladinskega dela v Sloveniji. Spodaj navajamo avtorjevo argumentacijo in vas vabimo, da blog preverite na lastne oči.

1.    Mladinsko delo v Sloveniji je podcenjeno in spregledano

Vrednost celotnega mladinskega dela je seveda veliko višja, kot vanj investira država. Že če gledamo prihodkovno stran, so v njej tudi mizerni prispevki lokalnih skupnosti in nekaj evropskega denarja, predvsem pa mnoge prostovoljne ure, ki jih darujejo mladinski voditelji in delavci.

Še bolj vredno pa je mladinsko delo, če gledamo na njegove učinke. Ali sploh obstaja večji učinek kot je usmeritev življenja posameznika k večji osebni izpolnitvi, opredelitev njegovega poslanstva, pogum za doseganje sprememb pri sebi in v družbi?

A to vidijo in prepoznavajo le redki. Še bolj redki pa so pripravljeni v to tudi kaj vložiti. Čas ali denar …

2.    V mladinskem delu v Sloveniji je premalo premisleka

Posamezniki in organizacije se v želji po doseganju kazalnikov ženemo za številkami. Delamo, delamo in delamo – bolj malo pa reflektiramo.Razmerje med refleksijo in akcijo je v mladinskem delu izrazito nezdravo. Mladina se, pod pritiskom tehnoloških, socialnih in političnih sprememb bliskovito spreminja. In mladinsko delo mora biti vedno globoko vkoreninjeno v potrebe mladih.

Mi pa, ker običajno ne gre drugače, kar naprej ponavljamo nekatere nesmiselne reči.

3.    Pozabljamo na bistveno

Tretji razlog za nastanek tega bloga se zelo navezuje na drugega. Ker ni premisleka, tudi ni fokusa. Govorimo o infrastrukturi, informiranju, mobilnostih, projektih, kazalnikih … a jedro mladinskega dela leži vvključevanju posameznika v skupino. Koliko mladinski voditelji in delavci pravzaprav govorimo o celostni osebnostni rasti posameznikov? Koliko o dinamiki skupin? Koliko posameznikov osebno spremljamo in smo z njimi? Koliko skupin trajno spremljamo in jim pomagamo pri vključevanju?

 

Tags: ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1