Brežičani trezno o Evropi

Objavljeno: 14. februarja 2014

Socialna akademija in Društvo socialnih dejavnosti Kolpingova družina so skupaj s Knjižnico Brežice v okviru projketa ILEAC pripravili diskusijsko kavarno z naslovom »MOJA EVROPSKA ZGODBA«.

Gostja večera, Špela Menih Novak, asistentka Zofije Mazej Kukovič, je predstavila evropsko zgodbo poslanke in projekt Požen’ Evropo. Namen projekta, ki ga vodi poslanka z mlado ekipo je « … preko evropskih strmin popeljati čim več domovine in pripeljati čim več idej, povezav in sredstev iz centra Evrope v Slovenijo.« Skupaj z ekipo Požen’ Evropo so izvedli tudi natečaj Hrana za zdravje in delovna mesta, kamor se vključujejo IMG_3006 (Large)ljudje različnih političnih prepričanj, ampak z eno skupno vrednoto, ki temelji na zdravju, na doma pridelani hrani in na možnostih samozapolitve ter podjetništva na tem področju.

Druga gostja, Andreja Pavlin, prostovoljka Evropske prostovoljne službe in udeleženka ter koordinatorka lokalnih programov »Mladi v akciji« je povedala, da je v začetku zaradi nepoznavanja programov vedno prisoten strah, tako pri pisanju projektov kot pri poteh mladih v tujino. S časom in izkušnjami se le-ta razblini, k čemur veliko pripomorojejo predvsem mladinske organizacije in predani mladinski delavci.

Tretji gost, domačin, Aleš Šekoranja, odhaja kot prostovoljec Evropske prostovoljne službe v Španijo. K izmenjavi so ga nagovorile dobre izkušnje znancev in Mladinski center Brežice. Pobliže si želi spoznati dobre delovne prakse kmetovanja v Španiji, ki jih bo dopolnil z dobrimi praksami v Sloveniji.

IMG_3028 (Large)Pogovori so se v manjših diskusijskih skupinah nadaljevali po uvodnih besedah gostov. Udeleženci so se strinjali, da vsi potrebujemo močno in trdno Evropo, na katero smo lahko ponosni. Zaupanje do sposobnosti politike je na nizkem nivoju, vendar skupaj lahko marskikaj naredimo, da jo izboljšamo. Če nam kaj ni všeč, se moramo potruditi in stvari izboljšati ter jih tako spremeniti, da nam bodo postale všeč. Ni pa vedno lahko in tako vsak piše svojo evropsko zgodbo in se vključuje v mozaik zgodb združene Evrope, katere del je tudi Slovenija.

Zaključili smo v neformalnem pogovoru in pogostitvi, ki jo je pripravilo Društvo socialnih dejavnosti Kolpingova družina, v katerem imenu nas je tudi nagovorila gospa Irena Rudman.

 

Tags: , , , , , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1