Dejavni upokojenci iz Hessna spoznali Slovenijo

Objavljeno: 8. julija 2014

Pod naslovom Točka srečanja Slovenija: majhna dežela – veliko vplivov se je skupina družbeno angažiranih upokojencev iz nemške zvezne dežele Hessen v drugi polovici junija zbrala v Ljubljani, da bi bolje spoznala Slovenijo, njene ljudi in pokrajino. Na Socialni akademiji smo jim v sodelovanju z našim nemškim partnerjem Haus am Maiberg pripravili zanimiv in pester program.

Večina udeleženk in udeležencev še nikoli ni bila v Sloveniji, nekaj se jih je še v času nekdanje Jugoslavije peljalo skozi na poti na Jadransko morje, ena udeleženka pa je pred več kot 40 leti v Sloveniji preživela počitnice na Bledu. Skupina je bila nastanjena v Ignacijevem domu duhovnosti, od koder se je podala na različne konce Slovenije. Najprej so spoznali prostore Ignacijevega doma in Socialne akademije. V prvem jih je še posebej prevzela Kapela Našega Gospoda, ki jo jim je predstavil njen ustvarjalec Robert Dolinar, jezuit in arhitekt. V prostorih Socialne akademije sta jim Mario in Simona predstavila poslanstvo in dejavnosti Socialne akademije, pogovor pa se je razvil tudi o stanju slovenske civilne družbe.

Udeleženci so se poglobljeno ukvarjali s slovensko zgodovino, zlasti preteklega stoletja. V ta namen so poslušali predavanje dr. Gregorja Jenuša in si ob spremstvu mag. Monike Kokalj Kočevar ogledali razstavo o Sloveniji v 20. stoletju v Muzeju novejše zgodovine Slovenije. O dogajanju med in neposredno po drugi svetovni vojni so izvedeli na spominskih krajih, kot so Baza 20 in Jama pod Krenom v Kočevskem rogu ter na Teharjah, kjer jih je spremljal dr. Damjan Hančič iz Študijskega centra za narodno spravo.

V Občicah so se srečali s predstavniki nemško govoreče manjšine, ki delujejo v Društvu Kočevarjev staroselcev. Ernest Zamida jim je predstavil zgodovino Kočevarjev. V muzejski zbirki so videli predmete, povezne z njihovim življenjem, delom in navadami, ob koncu pa so lahko poskusili še tipično kočevarsko potico, imenovano poboliz∂.

Obiskali so tudi Dom sv. Jožefa v Celju, kjer delujejo lazaristi. Dom jim je predstavil njegov direktor Jože Planinšek. Nemške goste je navdušila urejenost Doma, katerega del je posvečen tudi bivanju in pastorali starejših oseb. V nadaljevanju so si ogledali še Celje in spoznali nekaj pomembnih celjskih osebnosti, kot so Alma Karlin in celjski grofje.

Člani 50plus-Aktiv, kot se imenuje njihovo združenje, so obiskali tudi Dnevni center aktivnosti na Gosposvetski cesti v Ljubljani, kjer so se srečali s svojimi slovenskimi vrstniki. Druženje in spoznavanje so nekaj dni kasneje nadaljevali v Ignacijevem domu duhovnosti. Prek različnih pogledov slovenskih upokojencev in nelagodja v zvezi z razpravami o preteklosti so lahko nemški gostje sami spoznali, da je preteklost za mnoge občutljiva tema in da je pri Slovencih še vedno vir konfliktov.

Gostje iz Nemčije so občudovali naravno in kulturno dediščino na Bledu, v Postojnski jami ter na slovenski obali in Istri. Bili so prijetno presenečeni nad urejenostjo, posebej pa jim je bila všeč slovenska hrana. Proti koncu devetdnevnega bivanja v Sloveniji jih je obiskal Boris Paš, s katerim sta se dva udeleženca zapletla v pogovor pred njegovo hišo na Starem trgu v Ljubljani. Kot vnuk znane slovenske pesnice Lili Novy jim je predstavil svojo življenjsko zgodbo in poglede na razvoj Slovenije.

Ob koncu smo organizirali kviz o Sloveniji in prav vsi so se izkazali z dobrim poznavanjem naše države. Obisk je zaznamovalo tudi nogometno prvenstvo in glede na to, da nemška reprezentanca ni izgubila nobene tekme in je še vedno v igri za naslov svetovnega prvaka, so bili udeleženci v Sloveniji zelo zadovoljni. Domov so se vrnili z novimi spoznanji o Sloveniji in s tem postali tudi njeni novi ambasadorji v svojih okoljih.

Baza 20 Pri Jami pod Krenom Pri Kočevarjih staroselcih Na Bledu V Spominskem parku na Teharjah Z Almo Karlin v Celju V Celju V Piranu

Tags: , , , , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1