Podeželje in mladinsko delo v digitalni dobi

Objavljeno: 21. decembra 2018

Pred 90 leti so naši pradedki in prababice ter dedki in babice kot otroci prvič spoznavali nov tehnološki svet, svet radia, ki jim je prinašal novice iz domovine in tujine. Pred 60 leti pa jim je pravo tehnološko čudo predstavljal televizor, saj jim je poleg zvoka prinašal v njihove domove tudi sliko.

Sedaj si življenja brez radia in televizije ne moremo predstavljati. Živimo v drugačnem svetu, kot je bil v prejšnjem stoletju. Živimo v svetu, kjer je vsak dan kaj novega, hitrejšega in močnejšega. Stari in mladi v mestu ali na podeželju, ne moremo živeti brez digitalne tehnologije in sveta. Za različne poklice potrebujemo digitalne veščine. Tudi mladinski delavci, trenerji in animatorji, ki se vsakodnevno srečujemo z mladimi, ugotavljamo, da za svoje delo potrebujemo vedno več digitalnih orodij, ki nam omogočajo vstop v svet, kjer so aktivni mladi, ki jih želimo doseči.

Tudi Evropska unija je ugotovila, da mladi vedno več uporabljajo novo tehnologijo in digitalne medije, zato so posledično potrebna usposabljanja mladinskih delavcev in trenerjev, da bi s pomočjo digitalne tehnologije lahko vzpostavili digitaliziran odnos z mladimi. Evropska unija je leta 2017 objavila smernice za digitalno oziroma pametno mladinsko delo, v katerem je tudi razložen pojem, ki predstavlja inovativen korak v razvoju mladinskega dela.

Kako pa je z delom mladinskega delavca na podeželju in v vaseh, kjer ni interneta? Tudi tukaj je Evropska unija našla rešitev s projektom Pametne vasi, s katerim bi omogočili digitalizacijo podeželja, saj kot ugotavlja Evropska unija, se evropsko podeželje spopada z vedno večjim izseljevanjem mladih iz podeželja v mesta. S tem projektom skuša Evropska unija zmanjšati razvojni in digitalni prepad med podeželjem in mesti. Projekt bi omogočil, da bi imeli mladi, ki živijo na podeželju, možnost boljše povezanosti s svetom, s čimer bi preprečili izginjanje delovnih mest na podeželju in ustvarili nova delovna mesta, ki bi mladim omogočali prihodke, primerljive s tistimi v mestih.

Evropska unija je temu projektu za predpripravo namenila 3,3 milijone evrov, za sam razvoj podeželja pa bo do leta 2020 namenila okoli 1,1 milijarde evrov. In kot pravijo evropski poslanci ta projekt razvoja podeželja ni namenjen samo kmetom, ampak vsem ljudem, ki živijo na podeželju, z namenom da se ustvarijo primerljivi pogoji za življenje in delo kot v mestih. Kaj pojem Pametne vasi sploh pomeni? Na spletni strani evropskega poslanca Franca Bogoviča so Pametne vasi opredeljene kot »skupnosti na podeželju, ki razvijajo pametne rešitve za reševanje izzivov v njihovem lokalnem okolju. Gradijo na obstoječih lokalnih prednostih in priložnostih za vključitev v proces trajnostnega razvoja na svojih ozemljih. Naslanjajo se na participativni pristop k razvoju in izvajanju svojih strategij za izboljšanje njihovih gospodarskih, socialnih in okolijskih pogojev, zlasti s spodbujanjem inovacij in z uporabo rešitev, ki jih ponujajo digitalne tehnologije. Pametne vasi koristijo sodelovanje in povezovanje z drugimi skupnostmi in deležniki na podeželskih in mestnih območjih. Pričetek in izvajanje strategij pametnih vasi je lahko nadgradnja obstoječih pobud ter se lahko financira iz številnih javnih in zasebnih virov.«

Pomembnost digitalnega stika mladih z mladinskim delavcem smo prepoznali tudi na Socialni akademiji, zato smo znotraj evropskega projekta European Wide Web of Youth Work zbrali in ustvarili digitalna orodja, ki podpirajo mladinske delavce in trenerje pri “digitalnem” pristopu k mladim. Če vas zanima katera digitalna orodja so vam na voljo, obiščite našo platformo.

Vesna Nagelj


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1