Diplomanti študija 2012/13

Objavljeno: 15. maja 2013

V torek, 14. maja smo slušateljem študija Socialne akademije podelili diplome in različna priznanja. Pester večer smo oblikovali skupaj z udeleženci, ki so predstavili svoje izkušnje in spoznanja, ki so jih pridobili skozi daljše ali krajše module izobraževanja.

Diplomanti letošnjega študija 2012/13 so:

  • Ana Hribernik
  • Miha Lebar
  • Anton Rožič
  • Tilen Gregor Urtelj
  • Majda Žužek

Kaj meni diplomantka Majda?

Mnogi kristjani se premalo zavedajo, da jim poslanstvo kristjana ne jemlje pravice do kritičnega razmišljanja o družbenih in političnih vprašanjih, piše Štuhec v svoji knjigi Veter v megli. Za kritično razmišljanje pa potrebuješ veliko mero informacij, novega znanja in seveda osebnega iskanja resnice. Socialna akademija je bila pravi odgovor na moje iskanje vsega omenjenega.

Prav v času tega študija sem postala kandidatka Nove Slovenije na zadnjih državnozborskih volitvah. Čeravno brez političnih izkušenj sem prav zaradi dragocenih predavanj  na Socialni akademiji argumentirano in bolj suvereno nastopala. Spoznavanje naše preteklosti, ki je preteklost rimskega imperija,Avstrijskega cesarstva, obeh Jugoslavij, pa tudi sosednjih držav, kjer so živeli Slovenci, in sedaj republike Slovenije. Dr. Stane Granda pravi, da je beseda Slovenija prvič zapisana 1811, akademik Ferdo Gerstrin pravi, da je najstarejša omemba Slovencev iz 14. Stoletja. Dejansko pa se ta oznaka za naše prednike pogosteje pojavlja v 15 stoletju in zlasti pri Trubarju. Druga svetovna vojna, čas totalitarizma, komunizma in grozote množičnega pobijanja v pomladi 1945, ki ga lahko ocenimo na več kot 100.000.  O vsem tem in še veliko je govoril zgodovinar dr. Granda. Vemo, da preteklost določa čas in prostor in seveda tudi sedanjost.

Dragocena so bila spoznanja  o zgodovini slovenske države, naša pot v samostojnost in 25. Junij 1991 razglasitev samostojne in neodvisne države Slovenije. Vloga etike v pravu in ekonomiji, ki je sedanjem trenutku izredno aktualno. Moralni imperativ je tu dekalog , moralizacija politike in ne politizacija morale. Pomembnost dialoga, ki je nujen, če hočemo napredovati v skupnem dobrem. Kritično razmišljanje in argumentiranje je ključ do uspeha. Vloga in pomen medijev, pa tudi manipulacije, ki jih zlasti v slovenskem prostoru čutimo vsak dan.

Bila sem deležna 4. Modulov z dragocenimi predavatelji, ki so mi odpirali oči in razum, pa tudi čutenje in spoštovanje do resnice, vsega lepega in dobrega. Hvala vsem, ki so sodelovali, hvala Mojci, ki nas je spodbujala in spremljala. Znanje in spoznanja, ki smo jih prejeli v tem času želimo kot državljani in kot kristjani,  prispevati v skupno dobro naše drage domovine Slovenije.

Kaj pravi Ana?

Predavatelji in to skoraj vsi po vrsti so izjemni – same kapacitete. Da ne bi vseh naštevala in morda tudi koga izpustila, ter s tem naredila komu krivico, tega ne bom naredila, saj lahko dobite seznam vseh predavateljev na SOCIALNI AKADEMIJI.

Pavo, gospodarstvo in ekonomija mi nikoli niso bili blizu,vendar pa so predavatelji teme predstavili tako zanimivo, da sem tudi na teh predavanjih uživala!

Ker sem sama pač bolj družboslovno naravnana, me je predavanje dr. Igorja Škamperleta – DUHOVNA KRAJINA – KULTURNA IDENTITETA popolnoma prevzelo. Ta sprehod skozi zgodovino, kulturo in filozofijo od antike  do novejše zgodovine, ob tako izbranem jeziku, me je zares impresioniral.
S tem pa nočem biti krivična do drugih!

Ker ninam nobene afinitete do poročanja, kamor je sodilo tudi snemanje in montiranje filma, mi to predavanje ni najbolj ležalo, čeprav pa sem pri intervieju na Ljubljanskem gradu uživala, čeprav sem potem videla, da sem bila preveč dolgovezna. Slušateljici Majda in Ana sta bili pri tem projektu še posebej navdušeni, vsaj tak občutek sem dobila.

Rečem lahko, da sem postala bolj samozavestna!
Hvala Socialni akademiji in Mojci, ki se trudi z organizacijo in izborom predavateljev!

Helena pa razmišlja …

S študijem na Socialni akademiji sem začela že predlani. Mnoge stvari, ki sem jih že pozabila iz srednješolskega znanja, sem spet osvežila, marsikaj novega spoznala. Predavatelji in programi so bili odlični, zato sem se odločila študij zaključiti in diplomirati. Najbolj sta me pritegnila sklopa novejše zgodovine Staneta Grande in Pravni in politični sistemi (Ivan Štuhec). Odmevajo mi nekateri izreki:

  • Stane Granda: Slovenska samostojnost je nastala, ko je propadel komunizem.
  • Dr. Borisa Pleskovič: Najbolj sposobni naj vladajo.
  • Sodijo naj najbolj pošteni (Aristotel)
  • Cerkev deluje kot družina in pravična družba…

Sem profesorica slovenskega jezika in književnosti, zato me zanima predvsem naša starejša in novejša zamolčana zgodovina. Danes je domovinska vzgoja povsem izrinjena iz naših učnih načrtov. Morda tudi zato, ker je povezana z našimi krščanskimi koreninami?! Le zakaj je temu tako? Na to vprašanje so mi v sklopu svojih predavanj odgovarjali različni predavatelji. Pravzaprav to niso bila samo predavanja ampak skupno iskanje odgovorov na razne izzive. Obdelovali smo tudi pisne vire, ki nam jih je Mojca vedno ob predavanjih pridno razdelila. Spoznala sem, da je pravi čudež, ker smo obstali kot majhen narod v svoji 2000 letni zgodovini. Zato se sprašujem: Ali bomo obstali tudi danes? Nimamo več zunanjega sovražnika, ampak notranjega. Zato je ta izziv toliko težji, saj se »sovrag«, kot pravi Prešern, prikriva.

{gallery}galerije/13/13{/gallery}

Tags: , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1