Država, podjetja in delavci: vsak ima svojo vlogo!

Objavljeno: 26. septembra 2010

duh7

duh7V Svetem Duhu pri Škofji Loki je 24. in 25. septembra 2010 potekal mednarodni seminar z naslovom Vrednote in družbena odgovornost v konkurenčnem in globaliziranem gospodarstvu.

Udeleženci iz štirih držav, poleg Slovenije še iz Avstrije, Italije in Nemčije, so govorili predvsem o situaciji delavcev v finančni in gospodarski krizi, ohranjanju socialnih pravic ob sočasni konkurenčnosti gospodarstva, človekovemu dostojanstvu in njegovem pomenu v svetu dela ter pomenu družbene odgovornosti podjetij pri zagotavljanju zdravih in dostojanstvenih delovnih mest.

Udeleženci seminarja so se med drugim strinjali, da se pritisk na delavce povsod po Evropi stopnjuje, ta pa je povezan tudi s slabšanjem kakovosti njihovih življenj in manjšim potencialom za varovanje človekovega dostojanstva.

V nadaljevanju so bile izpostavljene vloge države, podjetij in delavcev samih. Vloga države je povezana predvsem z zagotavljanjem pravične zakonodaje, ki velja za vse in ki je ni mogoče obiti samo zaradi kapitalske ali katere druge moči. Vloga podjetij je predvsem v tem, da svojo kakovost utemeljujejo tudi s konceptom družbene odgovornosti ter tako poskrbijo ne le za ‘čisto vest’ ampak tudi za svoj dolgoročen razvoj. Vloga delavcev pa je predvsem v njihovem organiziranju v sindikate in delavske organizacije. Za organiziranje je potrebno kar nekaj različnih kompetenc, na katerih se pogosto ne dela dovolj

 

{gallery}galerije/10/duh{/gallery}


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1