Ekskurzija v Furlanijo – Julijsko krajino

Objavljeno: 19. marca 2009

Cividale1.jpg
Socialna akademija vabi na:
 

Ekskurzijo v Furlanijo – Julijsko krajino
Cividale1.jpg

Ljubljana, 21. – 22. marec 2009

 Izlet je del programa Socialne akademije, ki je namenjen tečajnikom, diplomantom Socialne akademije in vsem, ki jim aktivno državljanstvo in družbeo odgovorno delovanje ni tuje. Izlet je letos dvodnevni, saj želimo ustvariti še dodatno možnost za druženje posameznih letnikov, izmenjavo izkušenj in načrtovanje skupnih aktivnosti.

 

 Pot
 
Odhod iz Ljubljane ob 7:00 uri v smeri Fernetičev proti Trstu. Krajši postanek v Štivanu in ogled izvira Timave. Pot nadaljujemo proti Tržiču in Gradežu, kjer si ogledamo stari del mesta in stolno cerkev sv. Evfemije. V Ogleju obiščemo antične in krščanske spomenike, podrobno pa si ogledamo glavno cerkev patriarhata. Po ogledu nadaljujemo naše potovanje po Via Julia – Avgusta preko Cerviniana in Palmanove proti Gorici, kjer si ogledamo stari del Gorice z gradom. Na večer bomo imeli skupno večerjo, nato pa prenočimo v Čedadu. Naslednje jutro se po zajtrku sprehodimo po mestu, ki je upravno središče Benečije in hrani številne kulturne spomenike iz različnih obdobij. Srečali se bomo tudi z zamejskimi Slovenci, ki nam bodo gostoljubno predstavili svoj Dom in povedali s čim vse se ukvarjajo in spopadajo. Skupaj si bomo ogledali katedralo, Langobardski tempelj in različne znamenitosti. Poromali bomo tudi na Staro goro nad Čedadom. Pot nadaljujemo po severni poti najprej po »meji med slovenskim in furlanskim delom« kjer se ustavimo v Guminu in v Reziji. V dolini Rezija živi najbolj zahodna slovenska narodnostna skupina – Rezijani, ki so ohranili svoje posebno slovensko narečje ter številne stare šege in navade. Proti Ljubljani se vračamo preko mejnega prehoda Rateče. Dolžina poti je 500 km.
 
Ekskurzijo bo vodil dr. Peter Vencelj, ki je bivši minister za šolstvo in upokojeni univerzitetni profesor na fakulteti za naravoslovje in tehnologijo v Ljubljani. Opravljal je razlicne funkcije na vodilnih položajih kot predsednik Slovenskih katoliških izobražencev in sekretar za Slovence po svetu. Danes aktivno deluje predvsem na področjih civilne družbe v turizmu, v stikih z rojaki v zamejstvu, v Cerkvi in pri ohranjanju kulturne ter naravne dediščine. Ves čas tudi aktivno spremlja razmere šolstva v Sloveniji.
 

Kraj odhoda in prihoda:

Odhod iz Ljubljane, Kongresni trg, ob 7:00 uri. Povratek predviden v nedeljo, okoli 19:00 ure.

Prispevek udeležencev:
Družinski člani tečajnikov in Socialni akademiki: 75 €.
Prijatelji in izven: 85 €.

Cena vključuje:
• prevoz z udobnim turističnim avtobusom,
• 1 x nočitev z zajtrkom v hotelu (dvoposteljne sobe),
• pripravo, vodenje in organizacijo izleta.

Cena ne vključuje:
• hrane,
• nekaterih vstopnin (10 €),
• dodatnega turističnega zavarovanja.

 

Prijave sprejemamo do petka, 06. 3. 2009

Info in prijave:
 tel.: 00386 1 427 71 40 ali 051 893 060 (Mojca Perat)
info@socialna-akademija.si

  {gallery}galerije/09/izlet_furlanija{/gallery}

 


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1