Ekskurzija v zamejstvo

Objavljeno: 22. marca 2009

oglej.jpg
oglej.jpgBila je sobota zjutraj, 21. 4. 2009, ko smo se člani Socialne akademije odpravili na dvodnevno ekskurzijo proti najzahodnejšemu delu slovenskega etničnega ozemelja. Na poti nam je g. Silvan pripovedoval o življenju slovenskega naroda in učinkih  Rapalske pogodbe. V soncu in burji smo si ogledali pristne, slikovite ter z ozkimi uličicami prepredene slovenske vasi. V Križu so nam postregli z odličnim zelenjavnim golažem in polento. Pot smo nadaljevali proti Nabrežini, Sesljanu in prispeli v Štivan.

Tu smo se srečali s predstavnikom lokalne skupnosti, ki nam je opisal zgodovino Slovencev in predstavil tragedijo prve svetovne vojne. Pot smo nato nadaljevali proti Ogleju. Dr. Vencelj in naša Mojca Perat, sta nam pripravila izjemen zgodovinski pregled tega drugega največjega mesta v času Rimskega imperija. Prvi je nanizal vsa zelo pomembna dejstva o tem mestu, Mojca pa umetnostno-zgodovinski pregled katedrale skupaj s pripadajočimi stavbami. Pot smo nadaljevali proti Gorici in Čedadu, kjer nas je pričakovala večerja. večer se ja zaključil s prepevanjem 
Sončno jutro naslednjega dne smo izkoristili in se povzpeli k maši na Staro goro. V Čedadu smo si ogledali  baziliko in starodavni langobardski tempelj. Krenili smo proti Pušji vasi in si za mogočnim dvojnim obzidjem ogledali cerkev. Cerkev je leta 1976 porušil potres skoraj v celoti. Pot smo nadaljevali in proti večeru prispeli v Rezijo. Lokalni vodič nam je predstavil nekaj osnovnih podatkov o Reziji in avtohtonem slovenskem prebivalstvu.
V mraku smo prispeli v Ljubljano in zaključili dva izjemna dneva učenja, druženja in spoznavanja.
Jernej
 
 
{gallery}galerije/09/izlet{/gallery}


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1