Ekskurzije v Porabje in Madžarsko

Objavljeno: 14. aprila 2011

no image

Socialna akademija vas vabi na strokovno ekskurzijo:

Ekskurzija v Porabje in Madžarsko
28. in 29. maja 2011

monoster0

Priti v Porabje sploh ni preprosto, kajti pokrajina na sosednjem Madžarskem, kjer že od 6. stoletja naprej živijo Slovenci, ni zarisana ne na običajnih slovenskih avtokartah ne v Atlasu Slovenije, kakor da bi bila nad skrajno severovzhodno »kurjo« glavo le nezanimiva praznina. Ste pripravljeni na potovalni podvig z dobro posadko Socialne akademije?

Pot

Odhod iz Ljubljane ob 7:00 uri. Na poti v Porabje – Monošter  obiščemo Sv. Trojico v Slovenskih goricah. Od tu gremo po deželni cesti proti Gornji Radgoni in preko Mure v Avstrijo in nato proti Gederovcem s kratkim postankom v Potrni/Lafeld, kjer je slovenski kulturni center. Pot nadaljujemo po zahodnem Goričkem proti prehodu Martinje in nato po dolini slovenskih vasi (Gornji Senik) proti Monoštru.V Monoštru obiščemo nekatere kulturne znamenitosti in imamo kosilo v slovenskem centru Lipa.  Popoldan obiščemo deželno središče Sombotel (kjer je bil rojen sv. Martin) in se vrnemo v Monošter, kjer imamo večerjo in prenočišče. Tu se bomo srečali s slovenskim predstavniki. Po zajtrku nadaljujemo pot v smeri Vesprema na severno-vzhodnem delu okolice Blatnega jezera. Po ogledu odpeljemo na obalo Blatnega jezera in obiščemo polotok Tihany z benediktinskim samostanom. Vračamo se ob severni obali Blatnega jezera proti Kaštelu/Keszthely in obiščemo Blatograd/Zalavar, kjer je bil nekoč sedež kneza Koclja in kjer sta delovala Ciril in Metod. Čez prehod Lenti – Dolga vas se vračamo zazaj proti Ljubljani.

Ekskurzijo organizira Mojca Perat vodil pa jo bo dr. Peter Vencelj, ki je bivši minister za šolstvo in upokojeni univerzitetni profesor na fakulteti za naravoslovje in tehnologijo v Ljubljani. Opravljal je razlicne funkcije na vodilnih položajih kot predsednik Slovenskih katoliških izobražencev in sekretar za Slovence po svetu. Danes aktivno deluje predvsem na področjih civilne družbe v turizmu, v stikih z rojaki v zamejstvu, v Cerkvi in pri ohranjanju kulturne ter naravne dediščine. Ves čas tudi aktivno spremlja razmere šolstva v Sloveniji.

Kraj odhoda in prihoda:
Odhod iz Ljubljane, Janeza Pavla II, 13 ob 7:00 uri. Povratek predviden med 22:00 in 23:00 uro.

Prispevek udeležencev:
80 €

Cena vključuje:

  • prenočišče s polnim penzionom,
  • pripravo, vodenje in organizacijo izleta,
  • prevoz z udobnim turističnim avtobusom.

Cena ne vključuje:

  • nekaterih vstopnin,
  • dodatnega turističnega zavarovanja.
Prijave sprejemamo: do ponedeljka, 23. 5.  2011
Prijava je veljavna ob plačilu akontacije 50 €.

Več informacij:
tel.: 00386 1 439 9795 ali 051 893 060 (Mojca Perat)
info@socialna-akademija.si info@socialna-akademija.si


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1