Europa gestalten – Politische Bildung in Aktion

Objavljeno: 3. aprila 2013

Od 17. do 22. marca 2013 je bila na študijskem obisku v Sloveniji skupina nemških multiplikatorjev s področja politično-državljanskega izobraževanja. Obisk je organiziral in vodil naš sodelavec Mario Plešej skupaj s Titusom Möllenbeckom iz naše partnerske ustanove Haus am Maiberg v okviru programa Europa gestalten – Politische Bildung in Aktion, ki ga izvajata nemška Zvezna centrala za politično izobraževanje in nemška fundacija Robert Bosch Stiftung.

Namen obiska je bil nemškim gostom omogočiti spoznavanje Slovenije – njene zgodovine, politike, gospodarstva, kulture – ter vzpostavljanje stikov med slovenskimi in nemškimi nevladnimi organizacijami, ki so dejavne v državljanski vzgoji. Poleg tega je imel študijski obisk poseben poudarek na učenju iz zgodovine, katerega bistvena sestavna dela sta predelava (travmatične) preteklosti in kultura spominjanja.

Trinajst multiplikatorjev iz Nemčije, ki delujejo v formalnem in neformalnem izobraževanju, politiki in medijih, se je prek predavanj, ogledov muzejev v Ljubljani in Novem mestu ter pogovorov seznanilo s slovensko zgodovino, še posebej 20. stoletja, ki jo med drugim zaznamuje bratomorna vojna. Rane te vojne, ki so še vedno žive pri ljudeh, in kako jih zdraviti, je bila tema okrogle mize z naslovom Iz »hudih jam« v svetlobo – z novo kulturo spominjanja, na kateri je poleg prof. dr. Tomaža Erzarja in doc. dr. Tamare Griesser – Pečar sodeloval tudi Benedikt Widmaier, direktor izobraževalne ustanove Haus am Maiberg in udeleženec študijskega obiska. V tem kontekstu so si gostje ogledali tudi množično grobišče v Hudi jami in se srečali s celjskim škofom dr. Stanislavom Lipovškom.

Udeleženke in udeleženci študijskega obiska so v kočevarskem kulturnem centru v Občicah na območju Kočevskega roga spoznali del nemško govoreče etnične skupnosti v Sloveniji, v prostorih Socialne akademije v Ljubljani in PIP-a v Mariboru pa so se srečali s kolegicami in kolegi iz slovenskih nevladnih organizacij ter iskali priložnosti za nadaljnje sodelovanje.

Študijski obisk se je z ogledom Bleda in okolice v čudovitem vremenu zaključil v sproščenem vzdušju. Gostje so pred povratkom domov izrazili zadovoljstvo nad vpogledom v slovensko naravno in družbeno stvarnost, rodile pa so se že nekatere ideje za prihodnje sodelovanje na področju predelave travmatične preteklosti in kulture spominjanja.

Tags: , , , , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1