Evropska zgodba končana

Objavljeno: 13. novembra 2014

Socialna akademija je partnerska organizacija v okviru evropskega projekta ILEAC (Medgeneracijsko učenje za evropsko dejavno državljanskost), ki se je v torek,11. 11. 2014,  končal z zaključno konferenco v Torinu.

V Italiji se je tako zbralo in svoje dveletno delo predstavilo vseh 6 partnerjev, ki so jih spremljali zmagovalni pisci natečaja Moja evropska zgodba. Tekom izvajanja projekta ILEAC smo se namreč naučili, da lahko prihajamo do skupnih zgodb in tako gradimo Evropsko unijo kot prostor različnih, združenih v moči medgeneracijskosti za boljši jutri vseh, zato so nam pisci svoje zgodbe tudi predstavili.

VIDEO 

KNJIŽICA

Mojca Perat, ki je zbrala in uredila je na konferenci predstavila skupno publikacijo partnerjev: My European Story, v kateri je predstavljen projekt in so zbrane nagrajene zgodbe partnerjev: Črnogorcev, Bolgarov, Italjanov, Francozov, Švedov in Slovencev. Slovenska nagrajenca natečaja sta bila: Peter Kumer in Amalija Lazar Bevc. Slednja se je konference tudi udeležila in svojo zgodbo na mednarodni koferenci tudi predstavila.

Zgodbe, zbrane v publikaciji Ileac, My European story, govorijo o različnih vidikih življenja v Evropski uniji in izven nje. O študentskem življenju, šolstvu, nasilju, institucijah, blagostanju, potovanjih. Ni pa zanemarljiv delež zgodb, ki govorijo o različnih vidikih krize. O brezposelnosti mladih, o krizi evrskega območja, naraščajočih populizmih. Pripovedovalci prihajajo iz držav, ki jih druga svetovna vojna ni prizadela tako močno kot ostalih, pa tudi iz takšnih, ki jih je po hudi drugi svetovni vojni prizadela še vojna na Balkanu. Pogledi na Evropsko unijo, predstavljeni skozi pričujoče zgodbe iz Črne Gore, Švedske, Italije, Francije, Bolgarije in Slovenije, so zelo različni in težko se je izogniti občutku, da je prav zgodovina okolja, iz katerega prihajajo, ključni dejavnik pri tem.

Knjižico lahko dobite brezplačno na Socialni akademiji.

 

Tags: ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1