Evropski mladinski tedni – moja evropska izkušnja

Objavljeno: 17. avgusta 2017

Preživeti dva tedna, sprva s popolnimi neznanci, na koncu pa skorajda že najboljšimi prijatelji. To so Evropski tedni mladih v Heppenheimu.

Vse se je začelo prvega maja, ko sem po naključju na družbenem omrežju zasledil objavo, ki je govorila o evropskih tednih mladih in me vabila, naj se prijavim. Radoveden kot sem, sem odprl spletno stran in ugotovil, da imam za prijavo le še dobrih 6 ur časa. Odločitev je padla, poleti grem za dva tedna v Nemčijo!

Brez dvoma je bila to ena najboljših odločitev v zadnjem času. Zakaj? Toliko zabavnih trenutkov, zanimivih debat, poučnih predavanj, sproščujočih iger, novih prijateljev … Po zaključku projekta, bi lahko izpostavil tri stvari, na katerih je nekako zgrajen program.

  1. Spoznavanje Evrope.

Prvi teden je bil namenjen predvsem pogovoru o Evropski uniji, spoznavanju njenega delovanja in kaj pomeni EU nam osebno. Ravno preko medsebojnih pogovorov z udeleženci iz cele Evrope, sem imel priložnost najbolje spoznati trenutne »tegobe« posameznih držav. Govorili smo o vsem, od našega arbitražnega sporazuma, španskih bikoborb, bolgarskih Turkov, vse do Grških dolgov Nemčiji in zmagi Macrona. Zanimivo je bilo slišati, kako na isti problem gledajo mladi iz različnih koncev Evrope. Včasih enako, drugič spet popolnoma drugače. Kljub vsem dilemam pa bi lahko zaključil, da imamo mnogo več skupnega in da si je za enotnost vredno prizadevati.

  1. Osebna rast.

Velik del časa, če ne celo celoten program, pa je bil namenjen osebni rasti. Najprej preko spoznavanja tujih kultur, kasneje pa tudi preko konkretnega pogovora o stereotipih in preko aktivnosti, po katerih ugotoviš, kako stereotipi skrivaj usmerjajo tvoje misli. Velik poudarek organizatorji dajejo predvsem odnosu vsakega posameznika do ljudi, s katerimi stopa v stik. Ta odnos naj bi bil odprt in brez predsodkov, vsakemu človeku je treba dati enako priložnost.

  1. Sklepanje mednarodnih prijateljstev.

Ta vidik programa pa bo zagotovo ostal najdlje v naših glavah in srcih. V dveh tednih sem imel priložnost spoznati toliko izjemnih ljudi! Čeprav se zdi malo, je 14 dni dovolj časa, da prav vsakega od 40 udeležencev spoznaš osebno. Zagotovo najbolj zanimivo pa se je bilo srečati z enim afganistanskim in dvema sirskima beguncema. Nikoli prej še nisem imel priložnost spoznati človeka, ki je preživel takšno dolgo in naporno pot in ki se je moral privaditi na tako veliko spremembo.

Evropski tedni mladih te pustijo drugačnega. To ni samo zabavno preživet del počitnic (kar definitvno je!), ampak je veliko več kot to. Najdragocenejše, kar mi bo ostalo, pa so sklenjena prijateljstva.

 

Avtor: Tomaž Kastelic


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1