Evropski parlament v Bruslju: Citizens’ Agora,

Objavljeno: 10. novembra 2007

sak_bruselj_AGORA.jpg

sak_bruselj_AGORA.jpgKljučno vlogo pri delovanju EU imajo posebni organi in med njimi je tudi Evropski ekonomsko – socialni odbor, ki zastopa civilno družbo, delodajalce, delojemalce ter nevladne organizacije. Le-ta tvori most med Unijo in njenimi državljani, saj s spodbujanjem udeležbe in vključenosti krepi demokratično družbo v Evropi. Pred objavo poročila ocene novega sporazuma »New treaties challenges, opportunities, tools« je evropski parlament k sodelovanju povabil predstavnike nevladnih organizacij kot predstavnike civilne družbe, da izrazijo svoje mnenje ter posredujejo poglede in pričakovanja.

Poleg dveh plenarnih zasedanj se je odvilo tudi pet delavnic »strokovnih skupin« na temo »Tasks, Rights, Tools, Borders, Horizons«, od katerih je vsaka prestavljala določena področja delovanja civilne družbe. Vsako delavnico so vodil strokovnjaki in predstavniki civilne družbe, ki so na začetku najprej predstavili glavne točke tem, na katera je bila možna replika ali komentar. Nato se je odprla razprava. Sklepe razprav so nato predstavili in povzeli predstavniki Evropskega ekonomsko-socialnega odbora.

Vsi člani Evropskega parlamenta so imeli možnost prisostvovati razpravam, prav tako je bilo seje možno spremljati v živo na spletni strani Evropskega parlamenta. Namen srečanja je bil dodatno spodbuditi civilno družbo, da se še intenzivneje vključuje v oblikovanje politike v EU in s tem krepitev vloge civilne družbe v državah, ki niso še članice EU.


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1