Fotonatečaj Mir sredi nemira: Zmagovalec je…

Objavljeno: 24. maja 2016

no image

Tokratni fotografski natečaj z naslovom ‘Mir sredi nemira’, je vabil fotografske navdušence, naj nam posredujejo v objektiv ujete trenutke, ki so ujeli utrinke duševnega zdravja in notranjega mira/nemira.

Na naš naslov je prišlo 24 fotografij, ki jih je posredovalo 20 udeležencev natečaja. Navdušeni smo bili nad odzivom in domiselnostjo fotografij. Pa tudi njihovo sporočilnostjo in relevantnostjo za razpisano temo. Žirija je imela težko delo, saj smo izmed večinoma primernih fotografij kar nekaj časa izbirali tiste najbolj posebne. Upoštevali smo predvsem kreativnost avtorjev pri iskanju neobičajnega motiva oziroma uporabi zahtevnejše tehnike fotografiranja.  V finalni izbor smo uvrstili 8 fotografij.

Nagrajenci

  1. mesto: bon za vikend počitnice za dve osebi v Bohinju:  LARA KRIVEC BOCHTL

3

Opis: Fotografija predstavljajo notranje doživljanje nekega dekleta, ter kako se ona spopada z notranjimi demoni. Ima osebni pristop, ter temelji na resničnem doživljanju težkih psihičnih težav, katere lahko doletijo vsakogar. Posneta je tudi po knjigi, ki jo je avtorica napisala.

» Ujeta v temi, zgubljena v mislih na tleh sedi. Obupana in zmatrana od iskanja poti v svobodo premišljuje o svojem življenju. Kaj je storila, da se je znašla tam? Ko bi vsaj nasal izhod, da bi ponovno začutila žarke sonca kako jo božajo nežno po rokah in nežno potujejo naprej po telesu. Predstavlja si toploto, ki jo pomirja, da ji je prijetno in ji zakrije sedanje solze. Sedaj čuti le mraz. Koža je naježena od njega, zebe jo in trese. Prsti na nogah in rokah so nepremični in po njih se pretaka bolečina. Dolgo ne bo več zdržala in le čaka trenutek, ko se bo izmučena ulegla na tla ter se nikoli več zbudila.«

Pri gledalcih fotografij avtorica želeli doseči, da se vsak posebej poglobi v posamezno fotografijo ter poskusi razumeti stisko, ki jo dekle doživlja. Vsak posameznik ima del življenja v katerem se vsi cilji, ki jih je gradil porušijo, morda se celo začnejo dogajati stvari za katere ni nikoli pričakoval, da jih je mogoče rešiti. Vendar za vse obstaja rešitev, če ne vsaj približek k temu, da lahko normalno živi svoje življenje.

 

  1. mesto: bon za tečaj fotografije z Žigo Lovšinom:  ROMAN RUS

IMG_8071

Opis: POGLED VASE

Je prvi korak
na poti do mira.
Stori ga lahko vsak,
včasih potreben je strokovnjak.
Šele ko razjasni se oblak,
premagaš lahko izziv vsak.

 

  1. Nagrada: nahrbtnik za popotniškega novinarja: NIK SKERBIŠ

SAMOPOŠKODOVANJE (1 of 1)

Opis : Samopoškodovanec je manipuliran s strani čustev

 

Ostali finalisti

Nataša Kos: JAZ IN ONAJaz, naša psička Buba in…narava. Le streljaj od mestnega vrveža, hrupa, službe, telefonov, da na koncu dneva glava boli, se začne razprostirati prekmurska ravnica in med poljskimi potmi, njivami, nepokošenimi “robovi” teh njiv, se z Bubo ustaviva, skoraj vedno leževa v travo. Vse okrog naju mir, le šumenje trave, makov v vetru, čebljanje ptic, nad mano pa modro nebo. Samo oči zaprem in…umirjena sem!

 

 

 

Matic JavornikIMG_3977: Človek se včasih zamisli oz. poglobi v sebe in se tako sploh ne odzove na dogajanje okoli sebe.

 

 

 

 

 

Nemirno mirna. Skozi fotografijo opozarjam na notranjo moč posameznika, kljub viharjem, ki se vrtinčijo pod površinoMaruša Bukovec: Nemirno mirna. Skozi fotografijo opozarjam na notranjo moč posameznika, kljub viharjem, ki se vrtinčijo pod površino.

 

 

 

 

Špela Urbanc: IMG_9480Fotografija je bila narejena v Bangkoku in sicer v trušču in nemiru okolice največjega marketa. Deklica na sliki je prodajala svoje izdelke ob cesti. Tam se je nahajala tudi postaja voznikov tuk-tukov, kjer so čakali na stranke in vmes počivali v senci in na viseči mreži. Ko je deklica videla da je mreža prosta je hitro stekla tja in se namestila vanjo. Bila sem na pravem mestu ob pravem času, ko sva si pogledali iz oči v oči. Oz. iz oči v objektiv 😉 Njen pogled bi opisala z besedami. Mir sredi nemira. <3

 

 

Anita Acman: DSCF9227 Lepota narave skozi beton

 

 

 

 

 

 

Ker smo zelo zadovoljni s kvaliteto poslanih slik bodo zato tudi ostali finalisti dobili knjižno nagrado – brezplačno knjižico ‘ Being a Backpack Journalist.

Vsem , ki ste sodelovali v natečaju, se zahvaljujemo za sodelovanje in vas vabimo, da še naprej lovite trenutke na poti do notranjega mira.

Natečaj smo pripravili na Socialni akademiji v okviru projekta Mir sredi nemira, ki je del nacionalnega projekta Za zdravje mladih.

 

 


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1