Izkustveno vodenje: Gori na Gori je okno

Objavljeno: 22. avgusta 2014

Pojdite z nami in si dovolite z vsemi čuti doživeti svet nad zgornjo Vipavo….

V ožjem pomenu je planotast svet nad zgornjo Vipavsko dolino, nad Deželo, kot ji pravijo Gorjani, njeni prebivalci. K Gori prištevamo se druge male vasi Predmeja, Otlica, Kovk ter Gozd. Širše gledano pa se Križno Goro, Malo Polje, Hrušica, Trsevlje in morebiti tudi Bela.

Lezi na 800 m nadmorske višine, geografsko gledano pa je središče kjer je pokopališče, cerkev šola, vrtec in vaška gostilna.
Tu je kraški svet s številnimi vrtačami, brezni, ogradi in z malo obdelovalne zemlje, ki omogoča le skromno živinorejo. Pašniki se zaraščajo. Pomembnejši dejavnosti za tu živeče so gospodarstvo in čipkarstvo.
Imajo pa tudi veliko društev – Društvo Okno, to se ukvarja s promocijo turizma, Planinsko društvo, padalsko, društvo kmečkih žena (ustvarjajo čipke), društvo smučarskih skokov; novo smučarsko 14 metrsko skakalnico, pa tudi prva skakalnica na slovenskem je bila postavljena tukaj. Ljudje so skratka aktivni in trdoživi kot kamen, ki ga tukaj ne manjka.
Največ ljudi na Goro zaide zaradi svoje neokrnjene narave, lepo urejenih tematskih poti, ki jih lahko obiščete tako peš kot tudi s kolesom. Tod okoli je tudi veliko jam kamenja, vrtac, ki so nastajali v tem krčevitem rojevanju novega sveta, med prepustnimi apnenci in neprepustnimi flišnimi kamninami. IMG_0581

Na Gori pa lahko najdete tudi vrsto raznoraznih cvetic, med drugim tudi Gorohladnikovka, ta raste samo tukaj in ženske v društvu jo velikokrat uporabijo kot motiv v klekljarskih slikah. V novi lepo opremljeni gostilni pa si bomo ogledali in poiskusili čaj, ki sem ga tudi sama nabrala.
Med največje naravne znamenitosti pa uvrščamo Otlisko Okno. Tu je gora votla (otla-od tod tudi ime kraja). Kako in kdaj pa zakaj je nastalo …o tem boste več izvedeli na vodenem izletu, ki je primeren za vse starosti, saj je pot do okna lepo speljana in traja iz centra Otlice samo 20 minut.

 

Vabljeni!

Tags: , , , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1