Izobraževanje v Nemčiji

Objavljeno: 20. oktobra 2013

Kot sodelavec Socialne akademije sem vključen v program političnega izobraževanja in državljanske vzgoje, ki ga organizira nemška zvezna vlada. V okvirju tega programa delam na samostojnem projektu, ki se vsebinsko nanaša na zelo uspešno zaključen projekt Socialne akademije, oz. njenega sodelavca mag. Maria Plešeja. Pri projektu gre za izvedbo študijskega obiska slovenskih multiplikator-k/jev s področja političnega izobraževanja v Nemčiji. Pomemben cilj tega projekta predstavlja mednarodno povezovanje in sodelovanje sorodnih inštitucij med Slovenijo in Nemčijo, oz. v tem primeru med Socialno akademijo iz Ljubljane, ter učno ustanovo Wiesneck iz zvezne dežele Baden-Württemberg.

Uvodni seminar je potekal v Berlinu. Najprej je postregel z temeljitim in intenzivnim spoznavanjem udeležencev seminarja, ter držav, iz katerih le-ti prihajajo. Nadalje je odgovoril na praktična vprašanja našega delovanja v okviru nemških ustanov, ter vzajemnega sodelovanja z matičnimi ustanovami. Med proučevanjem najpomembnejših dokumentov s področja političnega izobraževanja smo ugotovili, da je večina od njih starejšega datuma (npr. Beutelsbacher Konsens, 1976), kar nas je vzpodbudilo, da pridamo svoj doprinos k obravnavani teoriji. Po temeljitem razpravljanju in usklajevanju, smo udeleženci seminarja soglasno sprejeli t. i. Berlinski sporazum (Berliner Konsens, 2013), v katerega smo zapisali temeljne zapovedi političnega izobraževanja. Oblikovanje in sprejetje Berlinskega sporazuma predstavlja pomemben dosežek in nov veter v jadra oblikovanja politične kulture v evropskem prostoru. 

Zelo uspešno zaključen seminar v Berlinu je vsem udeležencem dal novih moči in poguma za zavzeto oblikovanje politične prihodnosti v lastnem narodu, Evropi in svetu.

Petja Mihelič

Tags:


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1