Kaj pa ljubezen in odnosi?

Objavljeno: 20. aprila 2022

V mesecu marcu se je osem članov slovenske skupine odpravilo v Weimar na mladinsko izmenjavo True Love & Real Utopia, kjer so v mednarodnem okolju pet dni raziskovali teme, povezane z ljubeznijo in odnosi. Kaj vse so doživeli in kakšna je bila njihova izkušnja, si preberite v spodnjem prispevku.

S krajšimi mladinskimi izmenjavami nimam izkušenj, zato sem se odločila dati priložnost Socialni akademiji in Weimarju. Le to mi je priporočila kolegica. Na izmenjavo sem prijavila, saj je bila njena tematika zelo aktualna in meni osebno blizu. Odnosi me zanimajo, ko pa sem prebrala naslov projekta, Real Love- True Utopia, sem vedela, da bom o tem gotovo imela kaj povedati in mi ne bo odveč poslušati novih spoznanj in razmišljanj o tej temi. Predvsem verjamem, da so moje zgodbe prezanimive in posledično vredne deljenja. V moderni kapitalistični družbi so odnosi, občutki, strast in čustva nasploh stranskega pomena. Oziroma sledimo nenapisanemu pravilu, da o njih ni potrebno govoriti. Sama sem nasprotnega mnenja in neizmerno sem bila vesela povabila, da o tem kaj več spregovorimo. Mojo prijavo so prvotno zavrnili. Sem pa hvaležna, da se je mesto sprostilo in so me ponovno kontaktirali. Zbrani ekipi sem se pozneje priključila. Bolj kot zaradi druženja sem se prijavila zaradi debate o temah, povezanih z ljubeznijo. Vesela in hvaležna sem, da se je naša, slovenska ekipa, lepo razumela in smo tekom seminarjev razvili lep odnos.

Sama sem najbolj aktivno sodelovala pri delavnici flirtanja in t.i. odprte zveze. Naloga o uspešnem in neuspešnem flirtanju se mi je zdela smiselna, a navodila bi lahko bila podrobnejša. Okoliščine bi morale biti navedene. Tako bi hitreje in učinkoviteje prišli do zaključka, kdaj se začne flirtanje, kdaj le-to presega mejo spoštljivosti in v katerih situacijah je dobronamerna prijaznost napačno interpretirana kot flirtanje. Navdušena sem bila nad delavnico odprte zveze. Iskreno občudujem gostjo, ki si je o tem upala spregovoriti in deliti svoje razmerje odprte zveze. Izkoristila sem priložnost, ji predstavila svoja stališča in pozorno poslušala njeno razmišljanje. Kar sem se pri tem naučila, je poslušanje. In razmišljanje o svojih načelih. Pomembno je, da osebo poslušaš, tudi če si ne delita enakega mišljenja. Prav to me je spodbudilo k razmišljanju, zakaj sama sledim svojim vrednotam, zakaj mi je nekaj tako zelo pomembno in zakaj to zagovarjam. Če znaš poslušati, spoznaš samega sebe. To sem se naučila prav pri tej delavnici. Ter to, da nobena tema ni tabu ali neprimerna. Taka so le prepričanja.

Zanimiva se mi je zdela tudi delavnica Self love. Tu se mi je pogovor s kolegom/kolegico hrbet  ob hrbet ter zgolj diskutiranje o vprašanjih zdelo pomirjujoče. Prav zato, ker eden v paru govori nepretrgoma, drugi pa ga le posluša. In obratno. Pred tem smo si vprašanja in odgovore seveda zapisali. To metodo bom prav gotovo še ponovila. Menim, da odnosu lahko koristi. Prav tako sem se seznanila s tehniko neprekinjenega pisanja. Napišeš vse, kar imaš tistih nekaj minut v mislih. To je osvobajajoče, deloma tudi zato, ker je danes vse skrbno načrtovano, povezano in kontrolirano. Ta dejavnost pa omogoča prostost spontanim mislim in občutek po tem je bil, vsaj meni, izjemen. Z veseljem povem, da to delam še po izmenjavi. Zanimiv je bil pogovor v paru, imenovan 36 Questions. Vprašanja so zelo zanimiva, a bi morala biti prilagojena osebi, ki jo poznaš nekaj dni. Težko je namreč o nekom našteti lastnosti, ki jih cenimo, če se ne poznamo dovolj dobro. Zagotovo pa vprašanja sprožajo širši razmislek in si je zanje vredno vzeti dovolj časa.

Na kratko sem opisala delavnice, ki so se mene najbolj dotaknile. Naj zaključim s tem, da mi ni niti najmanj žal, da sem se udeležila omenjene izmenjave. Zagotovo sem se naučila nekaj več o sebi in temi ter utrdila tudi angleščino. Pohvalila bi prijaznost organizatorjev in to, da smo se navezali prijetne stike tudi s tujimi študenti. Ta izmenjava mi bo zagotovo ostala v lepem spominu in upam, da bo kmalu spet kakšna s tako aktualno temo, o kateri se premalo govori.

Z lepimi pozdravi,
Maja

Izmenjava True love se je izkazala kot zanimiva dogodivščina raziskovanja čustvovanja in razumevanja zakulisja prvoosebnega sveta. Spoznal sem mnogo zanimivih ljudi, s katerimi bom poskušal gojiti prijateljske odnose tudi po koncu izmenjave. Izpostavil bi predvsem organiziranost in enotnost slovenske ekipe, saj je bil občutek timskega duha vselej prisoten.

Marjan

Mednarodna izmenjava v Weimarju je bila to, kar sem v tem trenutku potrebovala! Prijazni, odprti in sprejemajoči ljudje, mirno in pozitivno okolje in zanimive ter aktualne teme so v meni spodbujali razmišljanje o sebi in o svetu. Odšla sem z novim znanjem, širšim razmišljanjem in srečnim srcem. Komaj čakam na nove projekte!

Cita

True Love izmenjava je na meni pustila prav poseben odtis. Program je bil zasnovan zelo dobro, saj nam tematika ni bila podana na dolgočasen način predavanja, ampak smo znanje pridobivali na izkustven način, sodelovanjem in deljenjem svojih misli, mnenj in občutkov. Vedno si delil s skupino toliko kot si želel, in duh izmenjave se je vil okoli spoštovanja do drugih ter puščanja prostora in upoštevanja osebnih meja. Zaradi tega se je na izmenjavi ustanovila res prijetna klima. Vse teme so mi bile zelo pri srcu, zelo se me je dotaknila zgodbe mame, ki je pripovedovala, da kot otrok ni bila deležna ljubezni, ter kako jo je njej lastni sin naučiti ljubiti.

Ana

Meni je bilo na izmenjavi nepozabno zaradi odlične izkušnje, saj sem prejel veliko novega znanja, novih prijateljev iz celega sveta in nekatere stvari sem začel gledati tudi iz drugih perspektiv, saj pred izmenjavo nisem vedel, da obstaja toliko različnih mnenj, zgodb, izkušenj, tako da so mi delavnice pomagale tudi bolj podrobno spoznati samega sebe.

Kristijan

Tags: , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1