Kaj so zaključki konference Novi pristopi k dediščini holokavsta?

Objavljeno: 14. februarja 2021

Ob mednarodnem dnevu boja proti fašizmu in antisemitizmu ter 82. obletnici Kristalne noči je v novinarskem domu v Zagrebu potekala mednarodna konferenca z naslovom “Novi pristopi k dediščini holokavsta in izobraževanje o holokavstu”.

Konferenco je organizirala Documenta – Center za soočanje s preteklostjo ob podpori veleposlaništva ZDA, programa Evropa za državljane ter Izvajalske agencije za izobraževanje, avdiovizualno področje in kulturo. Udeležili so se je tudi člani avstralskega, avstrijskega, irskega, italijanskega, nemškega, ameriškega, srbskega in švicarskega veleposlaništva.

Konferenca je zaradi razmer pandemije potekala kot hibridni dogodek, ki je združeval predstavitve v osrednji dvorani novinarskega doma in spletne prispevke preko platforme Zoom.

Osrednji poudarek razprav je bil na izzivih izobraževanja o holokavstu, ki so posledica dolgoletnega relativiziranja in zanikanja zločinov nacistov, fašistov in njihovih sodelavcev na Hrvaškem in drugod, ter na predstavitvi perspektiv in primerov dobre prakse iz Hrvaške, Nemčije, Italije in Srbije.

Na podlagi prispevkov so bila predlagana naslednja priporočila:

1. Izvajanje priporočil Mednarodne zveze za spomin na holokavst (IHRA) za poučevanje v šolah in na terenu.

2. Izboljšanje sodelovanja med raziskovalnimi institucijami, univerzami, spominskimi mesti, organizacijami civilne družbe in mladinskimi centri.

3. Potrebana je podpora učiteljem s strani vladnih in strokovnih institucij ter organizacij civilne družbe z razvojem interkativnih in inovativnih učnih pripomočkov.

4. Spremembe zakonodaje: sprejem zakona, ki prepoveduje javno prikazovanje ustaških simbolov in znamenj na Hrvaškem ter dosledno odstranjevanje revizionističnih narativov iz šol in sovražne vsebine z interneta.

Več informacij najdete v poročilu o dogodku.

Tags: , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1