Kakkšna naj bo Evropa? – Tudi od tebe je odvisno!

Objavljeno: 19. septembra 2009

0eu.jpg

0eu.jpgV soboto, 19. septembra 2009 se je v Stični zbralo okoli 7000 mladih iz vse Slovenije. Na letošnjem Festivalu Stična mladih je sodelovala  Socialna akademija z dvema delavnicama. Na delavnici z naslovom “KAKŠNA NAJ BO EVROPA? – TUDI OD TEBE JE ODVISNO!.” se je Mojca Perat z gostom Klemnom Žumrom pogovarjala z mladimi.

Srečanje smo začeli s slovensko himno in evropsko himno, ki smo jo tudi skupaj zapeli. Nato smo nadaljevali z vprašanji koliko kdo ve o tem zakaj je EU nastala, katere države so jo ustanovile in kaj imamo v Sloveniji od EU. Mladi so veliko vedeli o tem in tale predstavitev se je kar hitro vrtela. Nasmejali smo se tudi risanki Kaj je Evropa sploh naredila za nas? Za vsak pravilen odgovor so mladi prejeli EU srček, kuli ali obesek.

Klemen je poudaril, da je EU poleg tega, da nudi veliko možnosti ampak, tudi odgovornost. Za mlade Slovence je pomembno, da poznajo EU in vedo kako deluje in kako odloča saj EU ustanove sprejemajo odločitve, ki vplivajo na 80% pravil, ki veljajo tudi za nas doma v Sloveniji.

“V EU je ključen tvoj argument, ne stranka, vera ali starost. Povej kaj misliš, spoštuj drugačno mnenje, preštudiraj argumente in naredi kakor veš, da je prav.. Ne skrij se – bodi aktiven!” je Klemen pozval mlade.

Na vprašanje kaj lahko naredimo, da bo EU boljša pa je Klemen mladim dal naslednje ideje:

  •  Bodi aktiven tam kjer si: povej kaj misliš, povezuj se s tistimi, ki podobno razmišljajo, ne popusti krivici, napiši email, napiši članek ali pismo bralcev, nagovori odgovorne, organiziraj skupino, naredi tiskovno konferenco,… ne obupaj če te ne razumejo takoj.
  • Vključi se v politiko: pojdi vsaj volit, poslušaj kaj govorijo in s kom se strinjaš, poveži se z mladimi, ki enako mislijo, če pa želiš pa lahko tudi kandidiraš na volitvah, postaneš minister.. potem pa odločaj po pravici.
  •  Pridi pogledat v Bruselj kako deluje EU: (1) organiziraj avtobus mladih in pridi na ekskurzijo v Bruselj; (2) napiši prošnjo za enomesečni staž v Bruslju (oboje mi sporoči na klemen.zumer@europarl.europa.eu).

Klemen Žumer, ki ga lahko obiščete tako v Bruslju kot v Ljubljani je pri 29 letih že 5 let svetovalec v Evropskem parlamentu. Verjame, da je mogoče vse, česar si zares želiš in za kar si pripravljen trdo delati. Študiral je v Ameriki, Kanadi, Parizu in Londonu.

Zbralo se je čez 100 mladih, razdelili pa smo čez 500 kulijev in brošur o Evropi. Najbolj zanimivi so bili zemljevid EU, Evropa v 12 poglavjih ter evropska himna.

{gallery}galerije/09/eu{/gallery} 


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1