Kako narediš zmaja?

Objavljeno: 25. marca 2016

Petra, Leonida in Sabina so se med 4. in 8. februarjem na Slovaškem, v mestecu Senec, skupaj še z 21 udeleženci iz 8 evropskih držav, usposabljale na treningu “The Job Affair”.  Usposabljanje je ena izmed aktivnosti širšega mednarodnega projekta Improving Employability – v sklopu katerega želimo partnerji iz Evrope poudariti pomen razvoja in vrednotenja kompetenc za zaposljivost mladih.

 Izkušnjo z usposabljanja je Petra opisala:

“Socialna akademija mi je v začetku februarja ponudila priložnost, da sem se udeležila svojega prvega Erasmus+ treninga. Drugi del treninga (prvi del je bil izveden že novembra 2015) je bil krajši in namenjen vrednotenju kompetenc ter izmenjavi dobrih praks. Stari udeleženci so predstavili svoje dosedanje delo na tem področju, nove oči pa so prinesle svež pogled na tematiko.

 Morda trening res ni trajal cel teden kot prvi del, vendar so trenerji nam – novoprišlekom – učinkovito predstavili bistvo prvega dela v intenzivnih štirih urah. V teh urah me je navdušila naloga, kjer smo v skupinah testirali naše sposobnosti reševanja problema. Izgubljeni na luni smo poskušali najti optimalen način, kako doseči vesoljsko ladjo, ki nas bo odpeljala nazaj na Zemljo in je oddaljena 250 km. Imeli smo 15 nepoškodovanih predmetov, katere smo morali razporediti po pomembnosti za našo uspešno rešitev. Po opravljeni nalogi smo spoznali, kako lahko preprosto aktivnost povežeš s tematiko kompetenc.

 

 Dotaknila se me je Editina predstavitev pozitivne psihologije. Prva misel večine izmed nas je bila, da je to osredotočenost na pozitivno mišljenje, srečo in veselje. Vendar pa se ukvarja predvsem s prepoznavanjem in sprejemanjem situacije ter osredotočenostjo na to, kaj lahko in želimo narediti z njo.

 Ani, ki je predstavljala vidik zaposlovalcev, je poudarila, da ima vsak posameznik svoje moči in slabosti. Napaka, ki jo pogosto naredimo, je osredotočenost na odpravljanje svojih pomanjkljivosti, s čimer postanemo le povprečni. Če si res želimo izstopiti iz množice obrazov, je treba poiskati svoje močne točke in graditi na njih.

 6330db_b2515d61e8ea440bb16f6a5c2a79434b

Poleg vsega novo pridobljenega znanja na področju kompetenc pa smo navdušeno ugotovili, da je možno iz navadnega papirja in lesenih špin narediti funkcionalnega zmaja.

Pri ustvarjanju smo uživali kot mali otroci, kar se vidi tudi na slikah 🙂


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1