Kako poznamo, živimo in širimo družbeni nauk Cerkve?

Objavljeno: 26. februarja 2013

V sklopu študijskega modula “Družbene dileme – moje dileme” nam je predavatelj p. dr. Robin Schweiger predstavil nekaj vidikov Družbenega nauka Cerkve (DNC). V prvem delu smo se seznanili s svetovnimi posveti na temo socialnih vprašanj in razvoja ter proučevanu prihodnosti, ob pregledu okrožnice Benedikta XVI., Ljubezen v resnici, pa še z njegovim zgodovinskim pregledom in splošnimi načeli DNC.
Drugi del večera je bil namenjen vprašanjem migracij v svetu, Evropi in Sloveniji na podatkih Združenih narodov in raziskavi Jezuitske službe za begunce ter predstavitvi njenega dela v Sloveniji v Azilnem domu in Centru za tujce, kjer delujejo na različnih področjih celovite oskrbe oseb skozi vse leto.
V končnem delu smo ob odzivih slušateljev študija razpravljali o tem, kako da se Cerkev ukvarja predvsem s posledicami, ne pa toliko z odpravljanjem in preprečevanjem vzrokov, da do migracij ne bi prihajajlo v toliki meri (na primeru Petra Opeke, ki se je lotil razloga za bedo z gradnjo in vključevanjem ljudi v reševanje problemov). Predavatelj je poudaril celovitost problema migracij, ki ga tudi druge države s svojim posredovanjem ne morejo primerno ublažiti.

Končno pa smo si priznali, da k šibkem poznavanju družbenega nauka prispeva tudi to, da se premalo oznanja, morda zaradi splošnega nepoznavanja in zavesti med oznanjevalci ali – po mnenju s strani slušateljev – ker lahko v polnosti oznanjaš samo nekaj, kar tudi sam živiš.

Tilen Urtelj

 

Tags: , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1