Kako zdrava je civilna družba v Sloveniji?

Objavljeno: 14. marca 2014

no image

V knjižni zbirki Socialne akademije je izšla publikacija avtorjev Mateja Cepina, Danila Kozoderca in Saša Kroneggerja z naslovom Has Our Dream Come True? 20 Years of Civil Society in Slovenia. Publikacija opisuje razvoj civilne družbe v Sloveniji v letih 1991 – 2011 in je, kot pove že naslov, zapisana kot primerjava sanj, ki smo jih državljani gojili konec 80-ih let prejšnjega stoletja ter stanja civilne družbe 20 let za tem. Publikacija je izšla zgolj v elektronski obliki in jo lahko najdete tule.

Avtorji na podlagi obširne raziskave (800 polnurnih telefonskih intervjujev, 30 intervjujev v živo z voditelji orgnaizacij in 4 fokusne skupine; vse to v vsaki od 7 sodelujočih držav) med drugim ugotavljajo, da je moč posamezne civilnodružbene orgnaizacije pri njenem vplivu na družbo odvisna predvsem od treh parametrov:

  • stopnja demokratične in participativne kulture v okolju,
  • področje, na katerem deluje organizacija in
  • upravljanje orgnaizacije.

Velik del zagovorniških organizacij v Sloveniji ne zastopa neposredno interesov državljanov. V veliko večji meri kot državljani v njih odločajo tisti, ki so v takšnih organizacijah zaposleni. To je po eni strani posledica civilni družbi nenaklonjenega okolja, po drugi pa splošne apatije državljanov. Sanje, ki smo jih Slovenci gojili ob osamosvojitvi, sanje po bolj demokratični in pravični družbi, se v veliki meri niso uresničile prav zaradi dejstva, da državljanov nihče – družina, šola, niti nevladne organizacije – ni pripravil na prevzemanje odgovornosti v demokratični družbi.

Tags: , , , , , , , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1