Kamero v “ruzak” in na pot!

Objavljeno: 17. marca 2014

Nove tehnologije dajejo nove možnosti tudi v poročevalstvu. Če je nekoč veljalo, da ima novinar na terenu ob sebi celotno ekipo, kjer je vsak zadolžen za svoj del, danes temu ni tako. Poročevalec vedno bolj postaja one man band in on mora sam opravljati dolžnosti novinarja, snemalca in montažerja.

IMG_3812Upravičeno lahko govorimo o backpack (slo. nahrbtnik) novinarstvu, saj lahko posameznik spravi vso potrebno opremo za snemanje in montiranje v nahrbtnik ter se odpravi na teren. V današnjem novinarskem svetu ni nenavadno, da se posameznik, ki je novinar in snemalec obenem, odpravi na vojna ali težko dostopna področja, od koder sam v svet pošilja informacije.

Izraz backpack journalism je že dodobra ustaljen termin, kateremu se daje vedno več poudarka. V Jablunkovu na Češkem je pred časom potekal trening z naslovom Journ@lism 2day z namenom usposabljanja mladih na področju backpack novinarstva. Treninga se je udeležilo okrog 20 mladih iz šestih različnih evropskih držav, med njimi so bili tudi predstavniki Socialne akademije.

Naša partnerska organizacija Pertklič help iz Češke je pripravila ta petdnevni trening, da mlade iz različnih držav usposobi, da tudi sami postanejo del backpack novinarstva. Za začetek ne potrebujemo prav veliko. Zadostuje nam že nahrbtnik, v katerega zložimo kamero, fotoaparat, prenosnik, mikrofon in nekaj kablov. Čeprav je za sam začetek to dovolj, je dobro biti tudi teoretsko podkovan in pridobiti kak nasvet od profesionalnih novinarjev. Ker nas teh znanj v šoli ne učijo, vam svetujemo, da se udeležite katerega izmed večdnevnih mednarodnih IMG_3925treningov na to temo. Naši člani so redni udeleženci ali celo soorganizatorji in vam bodo z veseljem posredovali potrebne informacije.

Ti treningi so namenjeni neformalni izobrazbi in potekajo skozi cel dan. Vendar ne ustrašite se prezgodaj, saj ne gre za tipičen model učenja, kot ga poznamo v šoli. Za predajanje znanja je poskrbljeno na zanimiv in zabaven način, precej pa je dela po skupinah, kjer morajo vsi člani sodelovati in opravljati različne naloge. To lahko predstavlja pravi izziv, saj se morajo med seboj uskladiti člani iz različnih držav in na koncu ostalim prikazati izdelek, ki je lahko televizijski prispevek, strategija za promocijo izmišljenega dogodka ali je čas namenjen čisti kreativnosti, da se ustvarita video ali fotografija z namenom, ki imata potencial postati viralna. Srednje pomeni, da se vsebina širi po družabnih omrežjih in pridobiva všečke in deljenja drugih uporabnikov.

IMG_3929Treningi niso namenjeni le učenju s področja novinarstva, temveč tudi pomagajo pri osebnem razvoju, učenju tujih jezikov in spoznavanju novih kultur. S treningi posameznik razvija nove kompetence in pridobiva izkušnje. Zadnji dan treninga vsak udeleženec prejme tudi Youthpass, ki je certifikat Evropske unije in dokazuje, da se je posameznik treninga res udeležil in na njem aktivno sodeloval. Takšni certifikati prav pridejo pri iskanju zaposlitve, saj lahko dodobra olepšajo vaš CV. Seveda pa ni vse namenjeno le trdemu delu, več kot dovolj je trenutkov namenjenih sprostitvi. Tako smo na Češkem lahko uživali v savni, bazenu ali ob vrčku odličnega češkega piva. Prav ti trenutki so namenjeni druženju in boljšemu spoznavanju soudeležencev, nenazadnje pa tudi povezovanju za prihodnje (skupne) projekte.

IMG_3940V prihodnjih mesecih Socialna akademija pripravlja več dogodkov, ki se tičejo backpack novinarstva. Ko bo znanega več, vam bomo to izdali na naši spletni strani. Lahko pa vam prišepnemo, da bo šlo za izobraževanja v Sloveniji in tudi v tujini v povezavi z našimi mednarodnimi partnerji.

Rok Kašpar

_____

V blogih so zapisana osebna mnenja avtorjev in ne nujno tudi mnenje organizacije kot celote.

Tags: , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1