Krstili smo našo podmornico

Objavljeno: 16. decembra 2014

Da jih ne razmetava po morju in da potniki ne končajo kot Robinsoni po brodolomu, ladje pred splavitvijo krstijo.

Tako se je zgodilo tudi z našo podmornico. Da, prav ste prebrali – podmornico. Nahaja se v naših prostorih, sredi trdnega kopnega. Odkar sta jo Rok Černelič in Matevž Cerar pod strateško-metodološkem nadzorstvom Mojce Perat temeljito prenovila, ima tudi kaj malo stika z vodo. Ne zamaka več vanjo, po njej se stopa po škripajočem ladijskem podu, pogled pa se človeku zadovoljno pase na toplih površinah prebeljenih sten.

03podmornica_smKot popotnico v srečno plovbo, jo je v ponedeljek 15. 12. 2014 p. Silvo Šinkovec v spremstvu kooperativne posadke blagoslovil.

Po kakšnih morjih obiskovalci plovejo z našo podmornico pa v utrinku ladijske botre, Mojce Perat:

Že samo ime pove, da je nekje globoko skrita. Naša Podmornica je ugnezdena v medetažni prostor Rezidence sv. Jožefa. Je prostor, ki ga uporablja Socialna akademija in ima pestro zgodovino. Naj omenimo samo Kekca in Vesno, slovenska filma, ki sta nastala v preteklosti, ko je Filmski studio Viba film tu imel svoje prostore. To je bil čas pred Socialno akademijo. 

V času našega delovanja pa Podmornica nudi zatočišče in delovni prostor različnim kulturnim ustvarjalcem. V začetku, v še nezavidljivem stanju potrebne prenove, so je tu odvijala montaža večkrat nagrajenega dokumentarca Pedro Opeka, dober prijatelj. Tudi večina video- in avdioprodukcije Socialne akademije nastaja v Podmornici. Sedaj, po prenovi, se tu srečujejo gledališčniki skupine Marta, Marta, svoje strategije načrtujejo različne neformalne skupine, med njimi SOS (spominjamo, opominjamo in spreminjamo). Podmornico si je kot prostor delovanja izbrala tudi novonastala skupina – bralni klub. V decembru je začela s ciklom večerov Zgodbe iz Podmornice.

Podmornica iz svojih prostorov na površje naplavlja kritična besedila posameznikov, zanimive videoposnetke, satirične prizore dramskih iger, zadovoljne posameznike. Rdeči trosed izmenoma nudi počitek in uteho tako otročičem, da jih matere diskretno nahranijo, kot predavateljem, da si privoščijo oddih.

Vabljeni po navdih in oddih v Podmornico.

Pa mirno morje!

Fotogalerija

Tags:


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1