Članki udeležencev usposabljanja Ustvari dokumentarec

Objavljeno: 10. aprila 2013

“Če bi imela možnost, da danes posnamem še en dokumentarec ali ponovim celotno izkušnjo, ki mi jo je z delavnico Ustvari dokumentarec dala Socialna akademija, bi to nedvomno storila brez premišljevanja. Še stokrat. Tisočkrat.”

Takole je zapisala o delavnici Ustvari dokumentarec Tina Lagler, ki je s svojim dokumentarcem Drum`n`bass in your Face postala ena od dveh zmagovalcev natečaja za najboljši dokumentarec po izboru gledalcev. Natečaj je omogočil Časnik – spletni magazin z mero, ki je na svojih straneh tudi objavil prispevke o vseh posnetih dokumentarcih na delavnici.

Tina Lagler v svojem prispevku nadaljuje takole: “Toliko entuziazma in mravljincev, ki sem jih občutila med samim ustvarjanjem filma, že dolgo nisem čutila. Še takrat ne, ko sem kot študentka novinarstva v svoji prvi novinarski službi objavila svoj prvi članek. In če je bil moj prvi članek glasbeni prispevek o drum’n’bassu, se tu začne tudi moja filmska zgodba.”

Njen članek si do konca lahko preberete tule.

Drugi zmagovalec po mnenju občinstva, ki je glasovalo na premieri dokumentarcev, je Dejan Jurečič, ki je ustvaril dokumentarec (S)lepota: “Za snemanje dokumentarnega filma sem se odločil, ker sem se pred tem že spoznal s snemanjem igranega filma in me je preprosto zanimalo, kakšna je razlika v načinu dela oz. ustvarjanja med obema filmskima zvrstema. Sam sem na začetku pričakoval, da bo pri ustvarjanju dokumentarnega filma delo manj podrejeno predhodnemu scenariju, da se bo zgodba pisala sproti, kar “sama od sebe”, vendar se je na koncu izkazalo, da je tudi pri dokmentarnem filmu še kako pomembno najprej pripraviti natančen scenarij, saj ti to kasneje pri montaži precej olajša delo.”

Njegov članek v celoti.

Takole pa je o svojem dokumentarcu Ženske spolne stiske napisala Katarina Klemenčič.

Tags: , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1