Človek je nad kapitalom!

Objavljeno: 16. septembra 2009

sg0.jpg

sg0.jpgV sredo, 16. septembra 2009, je v okviru programa prvega vseslovenskega Socialnega tedna v organizaciji Socialne akademije, Kolpingovo združenje socialnih dejavnosti Slovenije organiziralo predavanje Človek nad kapitalom.

V razpravi je dr. Poznič dejal, da je Slovenija v primerjavi z drugimi državami po svetu nedvomno še socialna država. Problem nastaja ker socialna pomoč ni pravično razdeljena. Različni sloji so privilegirani s socialno pomočjo, ki jo izkoriščajo zaradi zakonske nedorečenosti. Dogaja se, da imajo koruzniki, brezplačne vrtce čeprav niso socialno ogroženi. V zdravstvu je veliko primerov pravic, ki ne spadajo v brezplačno zdravstvo ( splavi )…

Človek je nad kapitalom. Kot kapital ne more obstajati brez človeka, ki opravlja delo, ne more delo obstajati brez kapitala. Vendar človek mora biti nad kapitalom. Človek delavec se mora obravnavati dostojno, dati se mu mora dostojna plača, ki mu omogoči dostojno življenje.

V razpravi so udeleženci kritično razmišljali o našem umikanju za zidove cerkve in o premajhni participaciji katolikov v družbenem življenju. Nekaj tudi zaradi samih katolikov, ki se ne želijo izpostavljat in  kot katoliki v družbenem življenju.

Razprave se je v Elizabetinem domu v Slovenj Gradcu udeležilo 27 udeležencev.

  {gallery}galerije/09/sg{/gallery}


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1