Mami, oči, potrebujem vaju!

Objavljeno: 21. septembra 2007

no image

Diskusijsko kavarno Socialne akademije smo pripravili skupaj v sodelovanju z Iniciativo za družinsko življenje. Tokratna tema je bila: Mami, oči, potrebujem vaju! Pridružili so se nam strokovnjaki g. Bogdan Žorž, ga. Marija Gregorčič Kržič in g. Jožef Tivadar.

Andrej Perdih nam je predstavil, kako težave v srečni družini, na hudomušen način, rešuje Adi Smolar v pesmi: Bog ne daj, da bi crknu televizor. Prvi strokovnjak, g. Bogdan Žorž, ki je znani predavatelj in pisec strokovnih ter poljudnih člankov se kot univ. dipl. psiholog ukvarja predvsem z vzgojnim svetovanjem in mladinskim prestopništvom. Ob strani stoji staršem kot mladostnikom. Poudaril je, da je lik staršev, ki si ga otrok oblikuje zelo  pomemben in bistven za njegov nadaljnji razvoj, saj velike družine, ki je obstajala v preteklosti in igrala pomembno vlogo ni več. Zakonsko je določeno, da so družina samo otroci in starši.

 Druga gostja je bila ga. Marija Gregorčič Kržič, ki je diplomirana ekonomistka in pravnica. Svoje zasebno življenje je posvetila štirim sirotam. Sodelovala je pri ustanovitvi Svetovnega slovenskega kongresa, pri slovenski konferenci pa vodi sekcijo za demografske in družinske zadeve. Gospa je tudi soustanoviteljica Združenja univerzitetnih izobraženk Slovenije in njena dolgoletna predsednica. Govorila je o aktualnih problemih sodobne družinske politike v Sloveniji in dodala, da morajo starši izmenično nastopati pri vzgoji otok. Poudarila je, da  je ključ rodnosti partnerska vloga očeta.

Naš tretji gost je bil g. Jožef Tivadar, direktor centra za socialno delo v Mariboru. Je tudi bivši direktor Direktorata za družino pri Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. Poudaril je, da je razvoj Slovenije odvisen od ureditve starševstva, kjer naj bi bile mlade mamice in očetje zaščitena kategorija. Prejšnje stoletje je bilo stoletje otroka, to stoletje bi moralo biti stoletje staršev, je še dejal.   


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1