Mariji Bevčar Bernik v zahvalo in spomin

Objavljeno: 18. aprila 2016

O veliki noči je zemeljsko pot sklenila prof. dr. Marija Bevčar Bernik. Njeno življenje in delo pričujeta o veliki ljubezni do bližnjih in domovine. Skupaj z možem Jožetom Bernikom sta na različne načine pomagala številnim posameznikom in ustanovam ter med rojaki doma in v tujini pospeševala domoljubje.

Marija Bevčar Bernik se je v medicini uveljavila kot znanstvenica z mednarodno prepoznavnostjo. S svojimi raziskavami ledvičnih tkiv na ameriški Univerzi Northwestern je pripomogla k razvoju novih možnosti za zdravljenje bolnikov s krvnimi strdki v ledvicah, pljučih, možganih in srcu. Rezultate svojega raziskovalnega dela je konec šestdesetih let predstavila v filmu, ki je v znanstvenih krogih dosegel velik odmev in med drugim prejel nagrado na beneškem bienalu. Ta film in predstavitev njenega znanstvenoraziskovalnega dela, ki smo jo leta 2014 posneli na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.

 

Sodelavci Socialne akademije se prof. dr. Marije Bevčar Bernik s hvaležnostjo spominjamo tudi kot dobrotnice, ki je s svojo podporo pomagala pri izvedbi naših dejavnosti.

Marija Bevčar Bernik, počivajte v miru do naše skupne velike noči!

Tags:


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1