Migracije: problem ali priložnost?

Objavljeno: 16. septembra 2009

0begunci4.jpg

0begunci4.jpgJezuitska služba za begunce je v sredo, 16. 9. 2009 pripravila predavanje Migracije: problem ali prilonost?

  • Hipokrezija Evrope: po eni strani je (postaja vedno bolj) trdnjava, v katero je težko vstopiti, razen visoko kvalificiranih migrantov; po drugi strani pa Evropa potrebuje novo kri (staranje prebivalstva, nizka stopnja rodnosti) in delovno silo, ki bi opravljala tako imenovana 3D dela: demanding (zahtevna), dirty (umazana), dangerous (nevarna).
  • Medkulturni dialog in izmenjava izkušenj. Migranti zaradi informacij in vpliva sredstev javnega obveščanja pričakujejo v Evropi mleko in med (hitri dobiček, lepo življenje in drugo), po drugi strani pa jih le-ta ne sprejme, saj je nevarnost, da odžirajo naša delovna mesta.
  • Ekonomski vidiki: push – pull faktorji pritegnejo migrante v Evropo, kjer plačujejo davke in prispevke ter svoje prihranke pošiljajo k svoji družini, skupnosti. Pomoč, dohodek za izvorno državo.
  • Politiki iz nacionalističnih političnih strank – še posebej v času gospodarske krize – lahko izkoristijo migrante za nabiranje populističnih točk in vplivajo na ljudmi.  
  • Posebna kategorija ljudi so prosilci za mednarodno zaščito, ki zapustijo svojo državo zaradi različnih oblik preganjanja in ogrožanja. Pomoč k lažji integraciji v novo okolje.    
  • Reševanje vzrokov, zakaj ljudje zapuščajo svoj dom. Solidarnost, razvojna pomoč in dobrodelne akcije za pomoč ljudem. 

{gallery}galerije/09/begunci{/gallery}


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1