Minka Govekar

Objavljeno: 5. aprila 2013

Študijski krožek Ženske prireja večere (Ne)znane Slovenke, kjer želimo predstaviti Slovenke, ki so veliko prispevale k razvoju naše družbe, a so za razliko od svojih moških kolegov ostale nepoznane. 16. aprila 2013 smo v Galeriji Družina večer posvetili Minki Govekar, ženi bolj znanega Frana Govekarja, ki se je trudila za boljšo vzgojo in izobrazbo Slovenk. Najprej nam je članica študijskega krožka Ženske, Ana Vrhovec, predstavila življenje in delo Minke Govekar. Nato je predsednica KD Fran Govekar – Ig, Gospa Alenka Jeraj, spregovorila o Franu Govekarju ter delovanju po njem imenovanega društva. Z uršulinko s. Marto Triler smo se pogovarjali o šolah, ki so jih nekoč vodile uršulinke, ter o njihovem prizadevanju za vzgojo in izobraževanje slovenskih deklet in žena. Posnetek večera si lahko ogledate tukaj.

Do sedaj smo bolje spoznali že slikarko Ivano Kobilco ter pesnico, pisateljico in skladateljico Josipino Urbančič Turnograjsko. Cikel večerov (Ne)znane Slovenke bomo nadaljevali 24. 4. (ob 19.30 bo v Galeriji Družina), ko bomo z gostjami s. Marjeto Pijo Cevc, Tadejo Klobučar in Katarino Klemenčič (avtorico dokumentarca Ženske spolne stiske) osvetlili temo ŽENSKE in SPOLNOST. Maja (22. 5.) pa bomo predstavili slovensko mistikinjo Magdaleno Gornik.

“V nemirnih časih, ko nihče ne ve, kaj prinese bližnja in daljna bodočnost, je prav posebno potrebno, da se tudi gospodinja oborožuje … Ne z orožjem v navadnem pomenu besede, ne zato, da bi v primeru potrebe napadala, marveč zato, da bi se z zadostno zalogo živil branila najhujšega sovražnika – gladu.” Takole je modrovala MINKA GOVEKAR

Tags: , , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1