Misija: podnebna pismenost

Objavljeno: 13. junija 2023

Kaj je podnebna pismenost?

Katere kompetence so ključne zanjo?

Kako jih na inovativen način krepiti?

Na kakšen način lahko temi podnebnih sprememb in trajnosti vnesemo v delo organizacij?

Odgovore na ta vprašanja ponuja projekt »Podnebni cilji in vsebine v vzgoji in izobraževanju,«, ki ga soustvarja Andragoški center Slovenije (ACS). Namen projekta je pospešeno, realno in racionalno odzivanje na delovanje in vse večja nihanja narave. ​Temeljni cilj projekta je konceptualizirati način vključevanja podnebnih ciljev in vsebin v izobraževanje, oblikovati, izpeljati in ovrednotiti izobraževalni program, oblikovati nova in posodobiti obstoječa učna gradiva z novimi vsebinami o podnebnih spremembah in didaktičnimi pristopi za njihovo razumevanje in upoštevanje.

Na ACS so znotraj projekta pripravili usposabljanje Osnove podnebnega izobraževanja odraslih (OPIO). To je 80-urni izobraževalni program in eden glavnih rezultatov. Udeleženci so na usposabljanju obravnavali in raziskovali trajnostni razvoj, krožnost, socio-ekološki sistem, biodiverziteto, ekološki odtis, družbeno odgovornost (CSR), metode učenja na prostem, zelene kompetence (Evropski okvir Green comp). V programu so poudarili tudi uspešne prakse in inovativne metode, pri čemer so udeleženci spoznavali učenje na prostem ter možnosti igrifikacije izobraževanja za trajnostni razvoj.

V projekt smo bili vključeni kot strokovnjaki za andragoško didaktiko in igrifikacijo učenja. Naša naloge obsegajo prilagoditev izobraževalnih iger, ki se lahko uporabijo za krepitev podnebne pismenosti, in soustvarjanje izobraževanja OPIO, znotraj katerega smo izvedli simulacijsko igro in del programa na vikend srečanju na Rogli. Na srečanju smo odpirali temi zelenih kompetenc in učenja na prostem. Udeleženci pa so pripravili lastne aktivnosti za krepitve teh kompetenc v sobi (učilnici) na prostem. Kako smo se imeli, si lahko preberete tukaj.

Projekt je financiran s sklada za podnebne spremembe in poteka pod okriljem MOPE in MVI. V njem sodelujejo krovni javni zavodi na področju izobraževanja s številnimi zunanjimi sodelavci.

Tags: , , , , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1