Mladi delavci na Portugalskem: “Mladi nismo le prihodnost ampak tudi sedanjost!”

Objavljeno: 25. oktobra 2009

porto0.jpg
porto0.jpgS tem stavkom so želeli mladi delavci, udeleženci konference Evropskega centra za delavska vprašanja, opozoriti na prepogosto uporabo fraze »Mladi so naša prihodnost« kot izgovora, da v sedanjosti pač v zvezi z mladimi še ni potrebno kaj dosti ukrepati.  Dogodek z naslovom »Nič o mladih brez mladih« je v Portu na Portugalskem potekal med 22. in 24. oktobrom 2009.

Delo na dogodku, ki se ga je udeležilo okoli 50 mladih iz večine držav EU, je potekalo deloma plenarno, povečini pa v treh delovnih skupinah, med katerimi se je vsaka posvetila enemu od treh ključnih področij, povezanih s položajem mladih delavcev v Evropski uniji:

  • Vseživljenjsko učenje mladih delavcev,
  • Mobilnost mladih delavcev in migracije,
  • Participacija mladih delavcev v delavskih organizacijah in v procesih odločanja.
V skupinah so udeleženci, povečini predstavniki mladinskih sekcij sindikatov, delavskih in socialno-kulturnih organizacij, analizirali stanje na omenjenih področjih, predlagali izzive in načrtovali projekte, s katerimi lahko tudi sami prispevajo k izboljšanju stanja.
Vsaki skupini je prisostvoval tudi strokovnjak, ki je skupino na začetku uvedel v delo, ob koncu pa je podal strukturirano mnenje o njenem delu in rezultatih. Tako je imelo celotno delo tudi močno učno dimenzijo.
S strani Socialne akademije se je konference udeležil Matej Cepin, član osrednje skupine mladinske platforme Evropskega centra za delavska vprašanja, ki je konferenco tudi pripravljala. Matej Cepin je na konferenci moderiral tudi skupino, ki se je ukvarjala s participacijo mladih delavcev.
Udeleženci so ob koncu rezultate dela vseh treh skupin združili v zaključno deklaracijo.
 
 
 

{gallery}galerije/09/porto{/gallery} 


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1