Mladi na trgu dela v EU

Objavljeno: 27. oktobra 2011

eu_zastava

eu_zastavaKakšne možnosti imajo mladi in s kakšnimi ovirami se soočanju na trgu delovne sile v državah članicah EU je bila tema mednarodnega srečanja v Bad Honnefu v Nemčiji od 24. do 26. oktobra, na katerem je sodelovala tudi Socialna akademija.

Srečanja, ki ga je ob podpori EZE in Renovabisa organiziral Katoliško-socialni inštitut kölnske nadškofije, so se udeležili predstavniki raznih civilnodružbenih organizacij iz Avstrije, Belgije, Italije, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Portugalske, Romunije, Slovaške, Slovenije in Velike Britanije. Udeleženci so drug drugemu predstavili stanje v svojih državah ter skupaj s predstavnico Evropske komisije in predstavnikom nemškega Inštituta za raziskave v zaposlovanju razpravljali o civilnodružbenih modelih in pobudah, ki mladim na trgu dela dajejo več možnosti za zaposlitev.

Udeleženci srečanja so se strinjali, da imajo največ težav na trgu dela v EU predvsem mladi brez izobrazbe. Velika večina mladih si želi biti dejavna, zato je treba mlade že dokaj kmalu vključiti v odločanje o njihovem poklicnem življenju, z njimi voditi dialog ter jih obravnavati kot enakopravne partnerje. Pri tem je pomembno, da izobraževalne in druge državne ustanove dovolj zgodaj zagotovijo ustrezne, poštene in verodostojne informacije o zaposlitvenih možnostih, zlasti iz lokalnega okolja, ter izberejo primerne načine komuniciranja z mladimi, da bi tako bolj uravnovesili ponudbo in povpraševanje na trgu dela. V spopadanju z nezaposlenostjo mladih je po mnenju udeležencev srečanja treba dati prednost tistim rešitvam, ki povečujejo integracijo nezaposlenih mladih v lokalne skupnosti.

Zaključki in predlogi srečanja bodo ena od osnov za razpravo na naslednjem Evropskem socialnem tednu.


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1