Mladi v zrcalu dialoga, odpuščanja in sprave

Objavljeno: 14. junija 2016

Na Socialni akademiji letos s skupino mladih raziskovalcev raziskujemo odnos današnje mladine do naših preteklih kolektivnih travm, kako oni to zaznavajo v aktualnem družbeno-političnem dogajanju ter kakšen je njihov vrednostno-etični sistem v povezavi z odprtostjo za dialog z drugače mislečimi, za odpuščanje in spravo.

Ob pomoči mentorja mag. Maria Plešeja se je skupina 9 mladih raziskovalcev tedensko srečevala in razpravljala, kako zastaviti in izvesti raziskavo. Med drugim so si ogledali nekaj filmskih prispevkov in razstavo o slovenskem plebiscitu, pregledali raziskavi Mladina 2010 in Mladina 2013, se pogovarjali, kje vidijo povezavo med preteklimi kolektivnimi travmami in aktualnimi družbeno-političnimi delitvami v Sloveniji, kako osebno doživljajo te travme in delitve ter kako vplivajo na njihovo odprtost za dialog z drugače mislečimi; kako po njihovem mnenju vzpostavljati dialog med drugače mislečimi v slovenski družbi. Na tej podlagi so nato člani raziskovalne skupine oblikovali načrt fokusnih intervjujev med dijaki nekaj slovenskih srednjih šol in osnutek vprašalnika za izvedbo nacionalne ankete med mladimi od 15 do 29 let o teh vprašanjih.

Maja in junija opravljamo pogovore z dijaki v okviru fokusnih intervjujev na nekaterih slovenskih šolah. Do sedaj smo bili že v Srednji gradbeni, geodetski in okoljevarstveni šoli Ljubljana, Ekonomski gimnaziji in srednji šoli Radovljica, Gimnaziji Murska Sobota, Kmetijski šoli GRM in biotehnični gimnaziji, Gimnaziji Želimlje, Srednji ekonomsko-poslovni šoli Koper. Načrtujemo še intervjuje vsaj še z dijaki Šolskega centra Ptuj, Gimnazije Nove Gorice in Škofijske gimnazije Vipava. Pogovori potekajo v obliki delavnice, ki se je udeleži od 10 do 15 dijakov. Rezultati teh intevjujev nam bodo dali delni vpogled v to, kako mladi gledajo na konflikte v slovenski družbi, dialog, odpuščanje in spravo.

Naslednji korak predstavlja nacionalna anketa o tej tematiki na reprezentativnem in slučajnostnem vzorcu mladih od 15 do 29 let, ki jo bomo opravili čez poletje. V jeseni načrtujemo predstavitev rezultatov raziskave v obliki publikacije.

Tags: , , , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1