Mladinska izmenjava Slovenija – Francija

Objavljeno: 7. avgusta 2013

Med 12. In 24. julijem 2013 je skupina 12 mladih Slovencev na mladinski izmenjavi odkrivala bretonsko kulturo in običaje prebivalcev v okolici mesta Poligone.

Prijazni gostitelji so bili mladi Francozi, ki sodelujejo v okviru mladinskega centra Espace jeunes Poligone. V okviru izmenjave so za nas pripravili taborjenje z različnimi športnimi in okoljevarstvenimi aktivnostmi v obmorskem mestu Arzon, z bivanjem po družinah pa so nam želeli prikazati tudi njihovo ‘vsakdanje’ življenje. Spoznali smo njihovo tradicionalno glasbo, plese ter hrano, očarale pa so nas tudi njihove navade.

Kako pa smo mi predstavili Slovenijo? Za naše gostitelje in njihove starše smo pripravili pogostitev s slovenskimi jedmi – celo mesto je dišalo po prekmurski gibanici, skutnih štrukljih in idrijskih žlikrofih. Naučili smo jih tudi plesati polko, ki jih je popolnoma navdušila (in izmučila). Za konec pa smo razdelili slovenska darila družinam in raglje za vsakogar – da bodo lahko navijali po slovensko!

Učinkovito je bilo tudi premoščanje narodnostnih stereotipov – po mnenju ene izmed udeleženk je kljub nekaterim različnostim, med skupinama mogoče potegniti več vzporednic, kot bi pričakoval. »Pa saj smo vsi mladi!«, je še dodala.

Slovenska skupina se je ob vrnitvi domov ustavila tudi v Parizu, da smo začutili tudi utrip »mesta ljubezni« ter si ogledali nekaj glavnih znamenitosti.

Po vrnitvi domov nam ostajajo prijetni spomini ter želja, da bomo v prihodnosti tudi mi lahko pokazali slovensko gostoljubnost.

Slike

Tags: , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1