Mladinski delavec postal poklic

Objavljeno: 2. junija 2017

no image

Strokovni svet za poklicno in strokovno izobraževanje je na svoji seji 2. junija 2017 sprejel še zadnji potrebni dokument – Katalog standardov strokovnih znanj in spretnosti za poklicno kvalifikacijo mladinski delavec / mladinska delavka.

Potreben je le še podpis resorne ministrice (za delo, družino in socialne zadeve) in mladinski delavec / mladinska delavka bo v Sloveniji postal poklic, za katerega bo mogoče pridobiti nacionalno poklicno kvalifikacijo.

V praksi to pomeni, da bodo lahko kandidati z že obstoječimi delovnimi izkušnjami predložili mapo z dokazili o dosežkih, na osnovi katere se jim bo podelila omenjena poklicna kvalifikacija. V tistih delih, kjer mapa ne bo zadostno pojasnjevala dosežkov, pa bo potreben tudi ustni zagovor in simulacija izvajanja programa pred komisijo.

Dolga pot 8 postaj

Prizadevanja za kakršno koli ureditev mladinskega delavca kot poklica segajo že več kot desetletje nazaj. Bolj intenzivna prizadevanja pa so se začela v letu 2009 s triletnim projektom Mladinski delavec. Izvajalec projekta je bil IRDO, pod vodstvom Socialne akademije pa je nastala pomembna publikacija, ki je natančneje začrtala kompetenčni model in tudi načine usposabljanja kadrov v mladinskem delu.

V letu 2015 pa so se začele neposredne aktivnosti. Na pobudo Urada RS za mladino je CPI sklical delovno skupino, ki je pripravila vse potrebno, sledilo pa je potrjevanje na kar 8 inštancah odborov, komisij in svetov. Osma postaja je bila prehojena tokrat.

Ni šlo vse gladko

Pomisleki proti vzpostavitvi NPK mladinski delavec / mladinska delavka so bili veliki. MIlo rečeno: močno nesorazmerni pomislekom pri ostalih NPK. O tem smo na sredini prehojene poti pisali že lansko leto. Pomisleki so se nadaljevali in močno zaostrili vzdušje v dvorani tudi tokrat – na zadnji postaji.

Je to za državo, v kateri 9 veteranskih organizacij z državnega proračuna prejme 1.500.000 €, več kot 100 mladinskih organizacij pa 1.200.000 € na leto, kaj nepričakovanega. Ne. Mladinsko delo namreč vsekakor ni prioritetno področje države.

Matej Cepin

/ blog odraža mnenje avtorja in ne nujno tudi Socialne akademije

Tags: , ,


One Response to Mladinski delavec postal poklic

Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1