Mladinsko delo: priprava mladih na težke čase

Objavljeno: 10. januarja 2014

Socialna akademija je skupaj s partnerji (ZSKSS, ZTS, Mladinski ceh in Brez izgovora) v četrtek, 9. januarja 2014, pripravila posvet z naslovom Priprava mladih na nove čase: kakšen bo mladinski voditelj/delavec prihodnosti?

Celodnevnega posveta, ki je potekal v Ljubljani, se je udeležilo čez 40 oseb: poleg mladinskih voditeljev in delavcev še odločevalci v mladinskem sektorju,  samostojni trainerji, vodje nacionalnih mladinskih organizacij in drugi.

Oglejte si program_posveta.

Posvet je izzvenel v večinskem prepričanju, da ima glavna naloga mladinskega dela – priprava mladih na samostojno življenje – danes izreden pomen. Ne le kot tretji partner ob družini in šoli, ampak tudi namesto njiju, saj ti dve pogosto odpovesta.

Časi, ki jih živimo in ki se nam obetajo najbrž tudi v prihodnosti, so težji, kot se je to zdelo še nekaj let nazaj. Mit oz. utopija o stalnem napredku in rasti standarda, se je razblinil. Soočiti se je (bilo in se še bo) potrebno tudi s kakšnim globalnim padcem.

Udeleženci posveta tako mladinsko delo vidimo kot vzgojo za vrednote, za kritično razmišljanje, za družbeno kritiko, za delo in prepoznavanje učinkov tega dela, za profiliranje posameznika, iskanje njegovega smisla, identitete, smeri. Obenem pa je mladinsko delo tudi tisto, ki rešuje družbene probleme kot so brezposelnost, sožitje različnih, sobivanje generacij, socialna kohezija.

Udeleženci smo si bili enotni, da zaposlovanje mladih, ni več le glavni, ampak vedno bolj postaja celo edini cilj javnih politik na področju mladine, ne sme biti obenem tudi glavni ali edini cilj mladinskega dela. Eden od udeležencev je celo skoval besedo »razposlovanje mladih«.

Mladinsko delo kot sektor, ki primarno poteka v civilni družbi, je potrebno jasno ločiti od sfere trga. Lahko prinaša tudi učinke na zaposljivost mladih in prav je, da jih. A njegove značilnsoti, ki jih kot del civilne družbe prinaša, to so pluralnost, razmislek o družbi, ustvarjanje socialne mreže, vključevanje mladih v skupnosti, imajo še veliko širše poslanstvo.

Dogodek je potekal ob podpori Urada RS za mladino in v okviru pobude Mladinski delavec.


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1