Mobilnost bi morala biti spodbujena zaradi radovednosti, ne pa zaradi brezposelnosti v svoji domovini

Objavljeno: 20. oktobra 2014

Od srede 15. 10. popoldne in do petka 17. 10. 2014, je v nemškem Bad Honnefu potekal seminar na temo Mobilnost mladih v Evropski Uniji. Udeležili smo se je tudi štirje Slovenci, tri predstavnice Socialne akademije in predstavnik stranke NSi.

Seminar se je začel s predavnajem Matthiasa Homeyja, predstavnika EZE. Ta nam je na kratko orisal situacijo mladih na Evropskem trgu delovne sile. Mladi dobijo svojo prvo redno službo okoli tridesetega leta, kar ima veliko posledic. Odraža v pomankanju motivacije in poznemu ustvarjanju družine. Izpostavil je problem, da delovna mesta zahtevajo drugačna znanja in sposobnosti, kot jih mladi imajo.

IMG_2303Za tem je sledilo so sledile predstavitve nekaterih držav udeleženk, med njimi tudi Slovenije. Mojca Perat iz Socialne akademije je predstavila situacijo mladih v Sloveniji, opisala naš šolski sistem in opisala problematiko brezposlenih v Sloveniji. Za tem so predstavili situacijo tudi bolgarski predstavnik, prof. Rumen Valchev, Eero Mikenberg iz Estonije in Katarzyna Twarowska  iz Poljske. Po koncu predstavitve smo ugotovila, da je situacija v državah podobna, veliko je brezposelnosti in zato tudi migracije, saj predvsem mladi iščejo boljše zaposlitvene možnosti v tujini.

V četrtek je dan začel predstavnik ETUC-a, Ignacio Doreste, ki pravi, da bi morala biti mobilnost odločitev vsakega posameznika. Mobilnost bi morala biti spodbujena zaradi radovednosti, ker si želi oseba spoznati različne kulture in državo, ne pa zaradi brezposelnosti v svoji domovini.

Za tem sta sledili dve predstavitvi nemških govornikov, Mechtilda Jürgensa in Bernda Lohmüllerja. Prvi je govoril o EU programih v Nemčiji, ki niso samo za univerzitetne študente ampak tudi za delavce. Le-tem najdejo v Nemčiji podjetje, kjer lahko ti delajo za nek določen čas. Drugi govornik pa je opisal program se imenuje Mobi PRO – EU in da delavcem tako potrebne izkušnje. Mladim pa priporočam, da si pogledajo spletno stran www.thejobofmylife.de, kjer lahko najdejo zanimive podatke za delo v Nemčiji.

Po kosilu je sledilo predavanje o migraciji, ki ga je vodila Michaela Dälken iz Confederation of German Trade Unions.  Govorila je tudi o pravicah, ki jih imajo delavci v tuji državi, posebno v Nemčiji, in izpostavila problematiko, ko se te pravice kršijo. Pravi, da mnogi delodajalci izkoristijo, da priseljenci ne poznajo jezika.

Dr. Wido Geis je kot zadnji govoril o najboljših pogojih za mlade delavce v evropskem tržnem prostoru. Dejstvo je, da se Evropejci selijo, saj iščejo boljše življenjske in ekonomske pogoje. Vseeno mobilnost ni lahka stvar, tudi dandanes v Evropski Uniji obstaja veliko zaprek. Nepoznavanje jezika je lahko velika zapreka, ki jo lahko odpravimo sami, vendar nam to vzame nekaj časa. Druga pa je (ne)priznavanje diplom in službenih kvalifikacij povsod – za boljšo mobilnost bi morali vsi imeti iste priložnosti. Mobilnost pravi, ima pozitiven učinek na ekonomijo, saj ljudje s sabo prinesejo ideje in inovacije. Hkrati se vzpostavijo mednarodne veze, ki služijo obema stranema. Meje obstajajo samo v naših mislih. Morda bi morali misliti o sebi bolj kot o Evropejcih in s tem bi pomaknili meje veliko dlje kot do meja naše države.

Sofia Proni Iglič

Tags: , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1