Na Finskem o usposabljanju mladinskih delavcev

Objavljeno: 22. februarja 2019

Matej Cepin se je med 20. in 22. februarjem 2019 udeležil mednarodne konference z naslovom Education and Training Pathways of Youth Workers.

Konferenca, ki jo je organiziral Svet Evrope, je združila okoli 120 posameznikov različnih profilov, vsem pa je skupno to, da so aktivni na področju usposabljanja in izobraževanja mladinskih delavcev.

Socialna akademija je bila v zadnjih letih ena od vodilnih organizacij pri vzpostavitvi nacionalne poklicne kvalifikacije Mladinski delavec/Mladinska delavka, s pomočjo katere lahko zainteresirani v zadnjem letu tudi v Sloveniji pridobijo ta poklic.

Stanje v večini drugih držav Sveta Evrope pa je še veliko bolj razvito od stanja v Sloveniji. Prednjačijo Finska, Nemčija, Belgija, Irska, Velika Britanija in še nekatere druge. Praviloma je do poklica mladinski delavec v teh državah mogoče priti po več poteh, s poklicnim izobraževanjem, z visokošolskim izobraževanjem, z udeležbo na neformalnih usposabljanjih ali preko opravljanja prakse.

V Sloveniji ta ekosistem, če ga primerjamo z naštetimi, še zdaleč ni razvit, glavni vzrok pa je najverjetneje marginalizacija celotnega področja mladinskega dela v naši državi. Kjer ni služb in kjer tudi področje samo zase nima prav dobrega ugleda, kjer finančne podpore skoraj ni, tam se pač tudi izobraževalne potrebe ne izrazijo.

Tags: , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1