Na mladih svet stoji. Kje stojijo mladi?

Objavljeno: 3. junija 2014

Mesec maj že tradicionalno velja za obdobje mladostniške vihravosti. Z majskimi igrami popestri življenja študentov in jih skuša, preden se ti zapodijo pred knjige in študijsko gradivo, malce sprostiti in navdati z novo energijo. V duhu mladostniške razigranosti in sproščenosti se je prejšnji konec tedna odvil tudi dogodek Na mladih svet stoji (#NaMladihSS), ki ga je med brkinskimi griči gostilo in organiziralo posestvo Rečou. Želja organizatorjev je bila mlade iz Brkinov, Notranjske in drugih regij usmeriti na karierno pot.

Zbrane so sredi gričevnatih travnikov sprva nagovorili predstavniki podjetij. Ti so med drugim izpostavili pomen prvega vtisa in pomembnost prepoznavanja lastnih interesov. Predstavitvi podjetij, zavodov in organizacij so sledile praktične delavnice na prostem. Udeleženci so se najprej soočili z retoriko, argumentacijo in javnim nastopanjem. Organizatorka Maša Grögl ob tem poudarja, da je cilj dogodka pokazati, da se lahko na sproščen in neformalen način pokaže primer dobre prakse in spodbuditi tudi druge regije k aktivnemu delovanju na področju povezovanja mladih z zaposlovalci.

DSCN5604Kje stojijo mladi?

Klub odličnemu odzivu podjetij in zavodov je Gröglova malce razočarana nad pripravljenostjo mladih. „Odziv mladih je bil sprva izjemen, vendar, ko pa se je približeval dan dogodka, se je pokazala tudi apatija mladih, saj jih je kar nekaj v zadnjem trenutku odpovedali udeležbo. Kljub temu, da je bila izkušnja zanje brezplačna.“

Sicer pa je dogodek združil pester nabor podjetij, od Slovenskih železnic do podjetij, ki se ukvarjajo z mobilnimi aplikacijami, prisotni so bili predstavniki Si-mobila, Kovinoplastike Dolčič, Solayea Inštituta, Socialne Akademije, Zavoda Ypsilon in drugih.

Aktivacija je nujna

Mladi iskalci zaposlitve so se na dogodku zbrali iz različnih okolij, vsem pa je bilo skupno iskanje zaposlitve. Mnogi so izpostavili, da v Sloveniji velja trend, da podjetja na poslane prošnje za delo sploh nimajo navade odgovoriti, do čim je slika v tujini popolnoma drugačna.

 »Ko se posameznik vpraša, kaj si v življenju zares želi početi, lahko začne slediti temu cilju. Osebna aktivacija je nujna, saj mnogi mladi danes preprosto ne vedo, kaj bi pravzaprav radi počeli«, poudarja Gröglova.

Aleš je izpostavil, da močno podpira iniciative mladih, ki skušajo svojim generacijskim vrstnikom pomagati na poti do zaposlitve. „Pomembno je, da mladi sami naredimo nekaj zase. Edino kar potrebujemo je, da zadostimo sami sebi, saj s tem lahko tudi drugim.“

Osebni stik, izmenjava izkušenj, napotki iz prve roke so bili ključni elementi hitrih zmenkov, oziroma v Sloveniji še relativno mlade tehnike „speed dating“. Ta način namreč omogoča, da se posameznik na hitro spozna s podjetjem in obratno. Zmenki trajajo po 5 minut, v tem času pa mora kandidat čim bolje predstaviti svoje karierne cilje in kompetence. Zavod Ypsilon, ki jih je zvedel ob tem poudarja, da ta tehnika doživlja odlične odzive v tujini, zato jih počasi uvajajo tudi pri nas. Kot so na koncu udeleženci družno zatrdili, so si tekom celodnevnega druženja že stkali morebitne poslovne vezi in se naučili marsikaj novega. Izvedelo smo tudi, da so se na podlagi dogodka že ponudila tri delovna mesta.

Maša Grögl

 

Tags: , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1