Naj se cedita med in mleko

Objavljeno: 14. marca 2014

 Mojca Vozel, svetovalka za dojenje in prehrano otrok, doktorska študentka in raziskovalka multikulturnih vzorcev prehranjevanja in zdravja, je imela v župnijski dvorani na Ježici predavanje o prehrani otrok. 

Spodaj si lahko ogledate video-posnetek njenega predavanja. Vabljeni tudi na spletno stran predavateljice Med in mleko.

Dogodek je organizirala skupina mamic Domačice.

Mlada mamica Lucija Tomšič Zupan je strnila vtise s predavanja:

Predavanje Mojce Vozel o prehrani me je navdušilo. Najbolj me je nagovorilo dejstvo, da se sodobna znanost oz. stroka ni ničesar oz. skoraj nič naučila iz izkušenj svojih prednikov. Mojca največje zmote današnjega prehranjevanja lepo ilustrira s primeri.

5 spoznanj, ki so me najbolj nagovorila:

  • ključni problem sodobne prehrane je bakterijsko revna hrana,
  • pri mleku sovražnik številka 1 ni homogenizacija, temveč pasterizacija,
  • kožni rak ni posledica sonca, temveč kroničnega pomanjkanja notranjih rezerv zdrave podkožne maščobe,
  • vsi ključni vitamini (A,D, E, K) za zdravje človeka se nahajajo v zdravih maščobah. Vsa industrijsko predelana olja so škodljiva in ostanejo dolga leta prilepljena na žile,
  • proti gripi jemljemo vitamin A in D. Vitamin D se ne tvori samo s pomočjo sonca, obstaja še en pogoj, pravilno delovanje jeter oz. tvorba holesterola iz jeter. 

Spoznala sem, da je neznanje oz. delno razumevanje zdrave prehrane lahko celo škodljivo. Predavanje je v meni vzbudilo močno željo, da se še več naučim o zdravi prehrani. Do sedaj smo bili sprepričani, da smo s tem, ko smo uvedli piro, kamut in kvinojo, naredili že ogromno za naše zdravje. Resnica o žitu, ki je za telo težko prebavljivo brez predhodnih postopkov fermentacije, je bila za nas popolnoma nova.

Občudujem držo Mojce Vozel, ker ničesar ne predstavlja kot absolutno resnico. Njena pozicija, da si vsak poišče svojo resnico je izredno vzpodbudna in posameznika opogumlja, da se poda na pot zdravega načina življenja. Je človek, ki mu enostavno slediš.

 Z velikim veseljem pričakujem tudi njena izobraževanja o zdravi prehrani.

 Lucija Tomšič Zupan

Foto: Katja Ban

Tags: , , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1