Najvidnejši dosežki Socialne akademije v letu 2018

Objavljeno: 19. decembra 2018

Na Socialni akademiji smo v letu 2018 kar 90 mladim pomagali do zaposlitve. 45 šol je prejelo naziv Šola ambasadorka Evropskega parlamenta, preselili pa smo se tudi v nove, večje prostore. To so le trije izmed najvidnejših letošnjih dosežkov.

Te zanima, katerih devet smo izbrali?

1. Selitev v nove prostore

Novi prostori Socialne akademije na Tržaški 132 v Ljubljani nam ponujajo odlične možnosti za delo. Sestavljajo jih velika učilnica, mala učilnica, ki občasno deluje tudi kot coworking prostor, tri pisarne, studio, skladišče, sobica za montažo, kuhinja, družabni prostor in sanitarni prostori.

V nove prostore smo se z Janeza Pavla II. 13, kjer so nas dotlej gostili jezuiti, preselili s 1. aprilom 2018.

Obnova, ki je zajemala prezidavo nekaterih notranjih sten in funkcionalno ureditev posameznih prostorov, je potekala v prvi polovici leta 2018. Prostore je na dan državnosti ob prijetnem druženju blagoslovil Slavko Rebec.

2. 90 zaposlitev mladih v okviru projekta Inkubator 4.0

Namen projekta Inkubator 4.0 je bila krepitev zaposljivostnih potencialov mladih skladno s spodbujanjem njihovega aktivnega in odgovornega državljanstva.

Projekt je potekal v treh fazah. V prvi fazi, ki smo jo poimenovali Moj korak naprej, so udeleženci odkrivali svoje osebno poslanstvo in vizijo. V drugi fazi, ki smo jo poimenovali Kako preživeti v svetu 4.0, so mladi pridobivali mehke veščine, ki jim jih izobraževalni sistem le redko omogoča, so pa ključne za njihovo zaposljivost. V tretji fazi, imenovani Inkubator, pa so imeli priložnost pod skrbnim mentorstvom nekaj tednov, sami ali v skupinah, razvijati svoje družbene pobude.

Od 356 udeležencev, kolikor se jih je udeležilo projektnih aktivnosti, se jih je v času projekta kar 90 redno zaposlilo vsaj za mesec dni.

3. 18 usposobljenih trenerk in trenerjev mehkih veščin za mlade

Izobraževanje kot ena glavnih dejavnosti Socialne akademije se ne more odvijati brez kakovostnih trenerk in trenerjev. Poleg skrbi za vrhunske izvajalce usposabljanj pa je za to potrebno skrbeti tudi za tiste mlade, ki se želijo uveljaviti na poti trenerstva.

V dveh 10-dnevnih izvedbah smo v letu 2018 usposobili kar 18 novih trenerk in trenerjev, še nekaj dodatnih pa jih je pri tem sodelovalo v obliki »job shadowinga«.

4. Visoka odmevnost priročnika Moj korak naprej

Priročnik Moj korak naprej, ki ga je 11 izvajalcev in izvajalk projekta Inkubator 4.0 napisalo z namenom pomagati mladim pri iskanju osebnega poslanstva in vizije, je postal pravi hit v slovenskem mladinskem prostoru.

Od septembra 2018, ko je priročnik izšel, na Socialno akademijo prihajajo mladi in predstavniki institucij, da ga pridobijo. Teme kot so prehodi v svet odraslih, značilnosti sveta 4.0, pomen vztrajnosti, odkrivanje lastne edinstvenosti so nekaj, o čemer na enem mestu v slovenščini doslej ni pisal še nihče.

5. Začetek dela z gluho skupnostjo

Vključevanje mladih z manj priložnostmi in tistih s posebnimi potrebami v vsakdanje življenje je velik izziv, še večji izziv pa je vključevanje takšnih oseb v aktivno družbeno participacijo.

Takšen preboj je Socialni akademiji uspel skupaj s partnerjem Moosvid Slovenija pri osebah z motnjami sluha. Ena izmed udeleženk se je na Socialni akademiji usposabljala za vodenje neprofitnih organizacij in za trenerstvo, nadaljnje sodelovanje pa je prineslo še nove ideje, od katerih se je prva, tečaj finančne pismenosti za gluhe mlade, že tudi izvedla.

6. Dokumentarni film o Alešu Ušeničniku s spremljajočim dogajanjem

Vas Poljane nad Škofjo Loko je rojstni kraj velikega slovenskega filozofa, Aleša Ušeničnika. Režiser Rok Pisk, ki z nami sodeluje že od leta 2014, je ob 150. obletnici njegovega rojstva skupaj z ekipo posnel dokumentarni film o njegovem življenju z naslovom Knjiga o življenju.

Film je po Piskovem prvencu o patru Ivanu Žužku in po veliki uspešnici Samo začeti je treba o Janezu Evangelistu Kreku že njegov tretji daljši dokumentarni film.

Njegova posebnost je ta, da je pri njegovem nastanku v obliki študijskega krožka zelo intenzivno sodelovala tudi lokalna skupnost. Film je tako pospremila slavnostna akademija in še drugi dogodki ob 150-letnici filozofovega rojstva.

7. Počitniško varstvo Jaz novinar

Poletje na Socialni akademiji zdaj že tradicionalno napolnjujejo otroci iz nižjih razredov osnovne šole, ki se v okviru počitniškega varstva Jaz novinar usposabljajo za osnove medijske pismenosti in kritičnega razmišljanja.

V letošnjem letu smo izvedli kar štiri počitniške tedne. Program vsako leto napreduje v kakovosti, poleg tega pa je bil dodatni dosežek ta, da smo ga izvedli kljub temu, da zanj nismo prejeli sredstev Mestne občine Ljubljana, ki smo jih bili deležni vse doslej. Tako smo letos program dodatno financirali iz drugih virov.

8. 45 šol, 115 mentorjev in 559 dijakov ambasadorjev v programu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta

V drugem letu izvajanja programa EPAS (European Parliament Ambassador School) je program dosegel 45 slovenskih srednjih šol, večinoma poklicnih.

Program uradno izvaja Evropski parlament, zanj pa ga skupaj izvajata Socialna akademija in Fakulteta za družbene vede.

V vsaki od šol dijaki, ki za to izrazijo interes, vzpostavijo info točko, pripravijo dogodek ob dnevu Evrope, izvedejo še kakšen projekt ter predelajo določene vsebine. Projekt je podprt tudi z usposabljanji za učitelje, ki prav tako postanejo mentorji ambasadorji Evropskega parlamenta.

9. Mednarodna konferenca Dogodki ali skupine vplivala na mladinski sektor v Sloveniji

Konferenca Dogodki ali skupine, ki smo jo 1. marca 2018 skupaj s še tremi partnerji iz Nemčije, Italije in Poljske organizirali v Ljubljani, je naslavljala vprašanje kakovosti v mladinskem delu. Na konferenci, ki je bila obenem zaključni dogodek projekta ABC of Youth Work, financiranega s programa Erasmus+, je bilo med drugim predstavljeno tudi orodje Youth Work Growth Cycle, nekakšen sistem kakovosti za mladinske delavce in mladinske organizacije.

Konference se je udeležilo okoli 50 mladinskih delavcev iz različnih držav, največ iz Slovenije, pohvali pa se lahko z močnim vplivom na nadaljnji potek razvoja mladinskega sektorja, saj je bil ravno tej isti temi – kakovosti – kasneje na njenih izhodiščih posvečen tudi nacionalni posvet, ki sta ga organizirala Mladinski svet Slovenije in Urad RS za mladino.

Dogodkov, delavnic in dosežkov se je tekom celega leta seveda nabralo še več, tako da je bil ta izbor najpomembnejših precej zahteven. Hvala vsem, ki ste pri oblikovanju programa sodelovali kot (so)organizatorji, partnerji, sodelavci in udeleženci!

Če želite pomagati Socialni akademiji k še boljšem doseganju njenega poslanstva, nam lahko nakažete donacijo ali na nas brezplačno preusmerite del svoje dohodnine. Za vaš dar vam bomo iz srca hvaležni!

Avtor: Matej Cepin

Tags: ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1