Novemu vodstvu Mladinskega sveta Slovenije: »Prosim, še naprej se delite!«

Objavljeno: 21. oktobra 2014

V senci drugega kroga lokalnih volitev so prejšnji teden potekale še ene – na prvi pogled veliko manj pomembne volitve. Novo vodstvo je dobil Mladinski svet Slovenije (MSS).

Pomembnost volitev v določen organ je najbrž najlaže meriti z dvema kriterijema: z velikostjo proračuna, s katerim ta organ upravlja in z močjo njegove besede.

MSS ni močan ne v prvem, ne v drugem kriteriju. Žal. Je pa vendarle najbolj reprezentativen organ mladih v Sloveniji. Tistih mladih, ki bodo v prihodnosti vodili ta svet. Tistih mladih, ki se vedno kasneje osamosvajajo. Tistih mladih, pri katerih je stopnja brezposelnosti danes najvišja celo v vsem času, odkar jo sploh merimo.

Vodstvo MSS sestavlja predsednik in 5 podpredsednikov, odgovornih za različna področja. Volijo pa jih predstavniki organizacij članic – nacionalnih mladinskih organizacij, med katere spadajo med drugim skavti, taborniki, podeželska mladina, zveza ŠKIS in politični podmladki.

Kaj se je torej prejšnji teden zgodilo?

Novi obrazi

Vzorec kandidiranja in ustoličevanja novih obrazov se je z državne politike očitno prenesel tudi med mlade. Ne gre sicer domnevati, da je pri mladih vzrok za tolikšno količino novih obrazov isti kot v državni politiki.

Če pri odraslih novi obrazi predstavljajo že politično taktiko, je pri mladih razlog najbrž bolj enostaven. Stari kadri pogosto niso več pripravljeni garati v mladinskem delu ali pa so polno zasedeni z delom v organizacijah.

Sicer pa je kakšen izkušenejši obraz tudi bil na kandidatnih listah, a žal ne izvoljen.

Razmerja

Kombinatorika sestavljanja vodstva MSS včasih spominja celo na kombinatoriko sestavljanja Junckerjeve komisije. Parametrov, po katerih so možne delitve, je lahko kar nekaj. Najprej je tu delitev na moške in ženske. Potem na staro gardo in novoprišleke. Dve, ki sta vsa leta prikrito ali odkrito igrali najpomembnejšo vlogo, pa sta delitev na leve in desne ter delitev na politične podmladke in mladinske organizacije v ožjem pomenu tega koncepta.

Razmerje podmladki : organizacije je tokrat 3 : 3. Lepo. Še vedno se spominjam, kako je bilo v mandatu 2006-2008, ko sem bil iz ne-podmladkov v kolegiju edini. Da se razumemo: političnih podmladkov ne krivim za nič. So pomemben steber politične socializacije mladih. Vendar pa je dejstvo, da v tistem mandatu nismo naredili ravno veliko. In tudi zelo blizu problemom mladih nismo bili.

Razmerje levi : desni pa je tokrat prvič v zgodovini nagnjeno na desno. Rezultat je 4 : 2 za desne, seveda desne v slovenskem kontekstu.

Predsednika Tina Kampla je sicer predlagal Mladi forum SD. Moje pretekle izkušnje kažejo, da je predstavnik podmladka na vrhu MSS včasih lahko ovira za legitimnost te organizacije. A bolj zaradi predsodkov drugih kot pa zaradi konkretne osebe, ki to mesto zasede. Odrasli pač enostavno ne verjamejo, da se mladi morda vendarle malo bolj pogovarjajo od njih in na ni vedno vse tako, kot reče šef. In poleg tega ima Tin v kolegiju zdaj protiutež.

Prenehati z delitvami?

Vem: večina mladih in najbrž tudi novoizvoljenih bo dejala, da so delitve na leve in desne prežvečen koncept, v katerih se danes, sploh med mladimi, ne razmišlja več. In res, tudi nekaj zadnjih volitev na MSS to tezo potrjuje. A žal pod površjem ponavadi ni čisto tako. Negativna kadrovska selekcija je močna po vsej državi in del te države je tudi MSS.

Poleg tega pa si želim, da bi se mladi nekoliko več delili! Predvsem na temelju svetovnega nazora. Le takšne delitve lahko prinesejo dovolj kakovosten dialog. Enotnost idej in konceptov že od samega začetka, dokler se niti ne poznamo, pomeni popolno odsotnost dialoga, prežeto s pasivnostjo in vseenostjo, v kateri je prostor le za eno ideologijo. Če bo novi kolegij popolnoma enoten že od začetka, bo to pomenilo, da želijo biti drug drugemu, ali pa vsaj eni drugim, všeč.

Težko si predstavljam, da bi bili predstavniki vseh mladih v Sloveniji že v startu tako napogovarjani, da bi dosegli enotnost!

Časi za mlade so zelo neperspektivni. , V takšnih časih je enotnost nekoliko lažje dosegati. Parole kot so »Več sociale! Več stanovanj! Več delovnih mest!« danes gotovo veljajo bolj kot kdajkoli v zadnjih nekaj desetletjih. In to je potrebno od oblastnikov tudi zahtevati. Tu enotnost nikoli ni bila težava in tudi v tem mandatu MSS najbrž ne bo.

A se vse skupaj pri teh parolah ne sme ustaviti. Za MSS ni dovolj, da rešuje zgolj vprašanje: kaj vse bi morala družba storiti za mlade? Ključno vprašanje, ki si ga mora postaviti – in ki je veliko globlje od prvega, je: kje je tisti živi potencial mladih, ki bi naš skupni slovenski voz lahko pomagal potegniti iz blata? Zakaj ta potencial spi? Kako ga zbuditi, morda celo z minimalnimi stroški države? Naloga MSS je odkriti ta potencial in ga aktivirati v dobro mladih in tudi vseh ostalih generacij.

To znanje MSS ima. Z vsemi izkušnjami, ki so v organizacijah članicah: prostovoljstva, preprečevanja apatije, inovativnosti, projektnega dela, mloadinskega dela, vodenja promocijskih kampanj . Toda, ali ga bo znal potegniti na plano?

Prosim, delite se! In nato počasi prihajajte skupaj!

Naloga MSS je postaviti vizijo mladih v Sloveniji, naše države, EU in sveta v prihodnje. Le mladi so tisti, ki z edinstveno, najbolj čisto izkušnjo sedanjega trenutka (ker drugega pač še niso imeli priložnosti živeti) intuitivno najbolj čutijo, kam bo šla prihodnost. Žal pa ponavadi zaradi pomanjkanja kilometrine tega še ne znajo ubesediti prebavljivo za širšo okolico.

Za postavitev vizije in njeno doseganje pa ni dovolj govoriti le izčiščenega političnega jezika. Potrebno je misliti in predvidevati prihodnost, navdihovati, navduševati, se boriti, pokazati čustva; kaj te resnično prizadane, kaj te resnično veseli, za kaj ti je resnično mar. Včasih je potrebno zajadrati tudi na področje duhovnosti.

Zato se, drago novoizvoljeno vodstvo MSS, prosim, delite, skušajte izražati prihodnost v pristnih besedah, v več svetovnih nazorih. In nato počasi, korak za korakom, v dialogu prihajajte skupaj! Drugi vam bodo sledili. Najprej tisti iz organizacij in nato še širši krogi. Namesto zgolj »Več tega, več onega!« pokažite svoj potencial. Dajte nam vohati svetlo prihodnost. In potem povejte, da bi za gradnjo te prihodnosti potrebovali to in ono.

Matej Cepin

 

P.S. Tea in ostali, hvala za pretekli mandat. Kamal in Tadej, bivša so-MSS-jevca, ne pozabita vseh naših debat prvi v poslanski in drugi v županski službi!

 

Foto: Maej Pušnik, vzeto iz http://mss.si

V Blogu je zapisano osebno mnenje avtorja, ki se ne sklada nujno z mnenjem organizacije.

Tags: , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1