O mladih delavcih, konferenca v Burgasu

Objavljeno: 1. junija 2008

sem_burgas.jpg

sem_burgas.jpg V Burgasu je potekal mednarodni seminar mladih delavcev na temo: Zakaj bi mladi  ostali in delali v svoji državi? Delavski pogoji, možnosti in ovire mladih na trgu delovne sile v Evropi. Seminar je ob podpori EZA – Evropskega centra za delavska vprašanja – organiziral bolgarski  delavski sindikat. Udeleženci so bili iz Bolgarije, Makedonije, Cipra, Litve, Slovaške, Romunije, Portugalske in Slovenije. Bilo je okoli 40 udeležencev.

Burgas je drugo največje mesto v  Bolgariji. Leži ob obali Črnega morja in je največje in najpomembnejše pristanišče v državi. Danes je mesto gospodarski, kulturni in turistični center in z letališčem obvladuje celotni  JV dela Bolgarije.

 Nezaposlenost v Bolgariji je 6, 8%, med mladimi (15. in 29 let) pa kar 20% . Bolgari naj bi v povprečju menjali  delovna mesta vsakih 6 -7 mesecev. Kljub hitremu razvoju bolgarskega gospodarstva v zadnjem času želi kar 70% Bolgarov emigrirati v druge države Evropske unije.

Primer migracijskega fenomena je Romunija, kjer veliko ljudi  emigrira predvsem v Italijo. Država občuti posledice predvsem v lastnem  pomanjkanju delovne sile na področju gospodarstva (inženirji, gradbeniki, visoko kvalificiran kader).

Na seminarju so bile poleg problematike mladih predstavljeni tudi rezultati konference, ki jo je imela  EZA Youth Platform septembra v Bruslju. Tema te konference je bila: Mladi delavci v Evropi: »Tako… želimo delati.« Predstavljene so bile ključne teme na katerih se bo v prihodnje še veliko delalo.

Udeleženci predvsem vidijo rešitve pri :

  • večji podpori s strani evropskih inštitucij, predvsem EZE, drugim državam, ki strukture in sindikatov še nimajo dobro razvitih,
  • boljši povezanosti in sodelovanju gospodarstva z izobraževalnimi inštitucijami,
  • večji participaciji mladih v civilni družbi in večji poudarek na vseživljenjskem učenju,
  • večji spodbudi mladim, ko se odločajo za svojo prihodnost.

Konferenco smo zaključili z ogledom zgodovinskega mesteca Nessebar, ki je od leta 1983 pod zaščito UNESCA.
Iz Slovenije sva se konference udeležila Mojca Perat in Matej Cepin, ki se je konference udeležil tudi kot član in predstavnik EZA youth platforme.

{gallery}galerije/08/burgas_sem{/gallery}


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1