Odleteli v pomlad

Objavljeno: 10. marca 2014

Petje ptic in pomladni vetrič je zavel tudi v učilnici Socialne akademije, kjer smo danes odprli slikarsko razstavo: Ptice, ptice, ptičice! Umetnici Sonja Snoj in Geni Jarc sta poskrbeli, da nas bodo ptice osrečevale in nagovoarjale s svojo igrivostjo in preprostostjo v učilnici, petju bomo lahko prisluhnili v naravi. Glasbeno sta dogodek, ki ga je pripravila Mojca Perat obarvala Simona Osterc in pater Damjan Ristič.

DSC_0078Evgenija Jarc je rojena v Ljubljani. Leta 2004 je diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje pri prof. Zmagu Jeraju in prof. Jožefu Muhoviču. Leta 2008 pa je zaključila magistrski študij slikarstva pri proforici Metki Krašovec.

V času študija in krajše obdobje po njem, ki ga zaznamujejo izrazito krajinske slike, motiv dreves in raziskovanje bogatih barvnih nanosov, kasneje Evgenija zamenja s problemom brezprostornih ozadij. Ozadja tako označujejo taka in drugačna okolja, predvsem pa razpoloženja. Z njimi se ukvarja  v ciklu Zlate žene, kjer na sodoben način predstavlja portrete svetopisemskih žena. Psihološko, natančno in hitro označevanje velikih obrazov, kjer barva pride do izraza v toplih, žarečih odtenkih.

Nov cikel predstavljen z naslovom Peskovnik, so vedra dela, z bogatimi likovnimi ozadji v katerih so barvite figure, skrbno prirejene. Izhajajo iz upodabljanja ptic, ki jih posebje še ni razstavila in jih tokrat razstavlja prvič. Izrazito tople barve, ozadja, ki so razpoloženjske impresije, so ravno tako pomemebna kot naslikani ptiči. Vsak od njih ima svoj značaj, držo in prepoznaven kolorit, skrbno s parimi potezami odslikane živalice so žive in domače.
Evgenija Jarc živi in dela kot svobodna umetnica v Ljubljani.

Sonja Snoj se je rodila v Argentini. Študirala je v Asociación Biblioteca de Mujeres v Buenos Airesu, kjer je zelo uspešno diplomirala kot arhitektka za notranjo opremo. Med študijem se je seznanila z veliko paleto tehnik risanja, z namenom, da bi svoje ideje in načrte pokazala na papirju. Od takrat so čopiči, akvarele, tempere, akrilne barve, tuš, laki in papir, postali njeni zvesti spremljevalci. Svoj poklic je razvila v biroju arhitetke Ane Azzano pri opremah stanovanj strank visokega sloja mesta Buenos Aires. Soustvarjala je tudi na številnih razstavah Casa FOA.

DSC_0045Svoje znanje je delila v ustvarjalnih delavnicah tako z mlajšimi kot z odraslimi. Sodelovala je tudi v slovenskih ustanovah v Buenos Airesu pri poučevanju in pripravah scen raznih otroških gledaliških predstav.

S časoma je razvila svoj minimalistični stil in, pred dobrim desetletjem, je začela risati unikatne voščilnice v mešani tehniki, tuš z akvarelnimi barvicami. Najprej je razvila duhovne vsebine na kar se je širila in pristala na mini slikicah ptic. V vsem delu je bila prisotna komunikacija, klic po stiku. Opaziti je bilo skrito sporočilo. Dragoceni so ji medosebni odnosi. Pozorno spremlja kar se dogaja v družbi in opaža, da si premalo časa vzamemo, da bi si duševno obogatili življenje. Trudi se širiti dobro voljo, posveča več časa ljudem, prizadeva si jim popestriti vsak dan.

Pred dobrim letom je njeno pozornost pritegnil svet kril in se je osredotočila na realistično risanje ptic. Riše s tušem in jih pobarva z akvarelnimi barvicami. Izbrala je ptice, ki bivajo na Slovenskem,  z željo, da bi ozaveščala ljudi o neprecenljivem zakladu, ki ga nam podarja naša domovina. V tem sklopu je oblikovala voščilnice, beležke, grafike kot tudi vezene izdelke in obeske, ki danes krasijo učilnico Socialne akademije, kjer si razstavo lahko tudi ogledate.

Takole so o razstavi poročali v spletnem magazinu Časnik.

Tags: , , , , , , , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1